Vrouwenopvang zet spullen Maria in de stromende regen

Maria vindt haar spullen in de stromende regen naast de vuilniscontainer. In een witte plastic zak zitten haar medicijnen, vanwege onder andere borstkanker.
Maria vindt haar spullen in de stromende regen naast de vuilniscontainer. In de witte plastic zak zitten haar medicijnen (vanwege onder andere borstkanker).

Afgelopen vrijdag wilde Rosa Manus de ongedocumenteerde Maria de vrouwenopvang uitgooien. Dat werd mede door een actie voorkomen. Het hele weekeind heeft Maria noodgedwongen binnen doorgebracht, uit angst dat ze niet meer toegelaten zou worden als ze naar buiten zou gaan. Maar vanmiddag moest ze naar de dokter.

In haar afwezigheid heeft de instelling haar spullen buiten gezet, zonder er verder toezicht op te houden. In een van de plastic tassen zaten al haar medicijnen voor drie maanden. Toen het ging regenen, hebben ze de spullen weer binnengehaald. Maar zodra Maria ’thuis’ kwam en naar binnen wilde, hebben ze haar spullen meteen weer buiten gezet, bij de nooduitgang aan de achterkant van het pand en in de stromende regen.

In de eerste video zie je hoe Maria behandeld werd bij ’thuiskomst’. De tweede is een interview daarover en over de verdere stand van zaken, een half uur later, met voormalig SP-raadslid Ries van Walraven bij omroep Sleutelstad.

Eric Krebbers