Wat het betekent dat (bijna) alle politieke partijen om pro-Israël activist Lenny Kuhr heen gaan staan

VVD-leider Yeşilgöz bij Op1 over pro-Palestijnse actievoerders.

De “Verklaring tegen jodenhaat” (zie hieronder) is een toonbeeld en symptoom van het einde van de democratie. Deze verklaring staat symbool voor de complete politieke capitulatie aan Wilders en zijn autocratie. Overdreven? Met dit artikel over democratie, waarheid en capitulatie hoop ik te overtuigen van niet.

Allereerst moet gezegd worden dat antisemitisme verwerpelijk is en bestreden moet worden. Daarover zijn we het eens. Of, nou ja, we zijn het blijkbaar oneens. Dat JA21 deze verklaring mag onderteken, is abject. Ik ben tegen antisemitisme, JA21 is tegen Palestijnen. Groot verschil.

Antisemitische tweets van JA21-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Annabel Nanninga.

Hoe hypocriet het ook moge zijn van sommige partijen, ik neem geen aanstoot aan een oproep tegen antisemitisme. Het grote kwaad zit hem in de onderstaande stellingen: dat het verstoren van Lenny Kuhr geen demonstratie is, dat ze is uitgescholden met antisemitische leuzen.

De verklaring

Allereerst de inhoud van de actie. De leuzen die werden geroepen, betichten Kuhr van terrorisme en moord. Daarnaast is de leus “From the river to the sea” gebruikt. Je kan het oneens zijn of het ‘netjes’ is (of moet zijn), maar het is geen antisemitisme.

Yeşilgöz op Twitter over de verklaring.

Kuhr is geen doelwit omdat ze Joods is. Ze is een doelwit vanwege haar pro-Israëlische en zionistische standpunten, die ze via haar aanzienlijke podium helpt verspreiden. Het beeld dat ze wordt aangesproken puur omdat ze Joods is, klopt niet.

In oktober 2023 sprak ze op een pro-Israëlische demonstratie. Daar sprak ze onder meer over het feit dat alle Joodse kinderen dienstplicht hebben, en dat dat boven haar hoofd hangt vanwege haar familie daar. Geen reflectie over de terreur van het IDF.

Op haar Instagram post ze ook met regelmaat over haar ‘heldhaftige’ kleinzoon Ozz, die in het Israëlische leger tegen “monsters” vecht. Nooit een kritische noot over de Israëlische regering die hem daarheen stuurt, en nooit een kritische noot over wat hij daar doet.

Lenny Kuhr op Instagram.

Want terwijl we niet weten wat Ozz precies doet, weten we wel wat zijn ‘kameraden’ in het Israëlische leger doen. Het leger laat een spoor van verwoesting achter in Gaza, en maakt zich schuldig aan ernstige oorlogsmisdrijven.

In De Telegraaf spreekt ze zich zelfs uit tegen vrede, en noemt ze de kritiek op Israël expliciet antisemitisch. Haar dochter impliceert zelfs dat niemand écht pro-Palestina kan zijn, dat het allemaal antisemitisme is.

Op Instagram

Het is een boodschap die ze tegen de NOS herhaalt. Ze stelt zelfs de vraag hoe moet worden omgegaan met “terrorisme’, waarmee ze de verstoring van haar concert gelijkstelt aan mogelijk terrorisme.

Kuhr gebruikt haar aanzienlijke podium om desinformatie te verspreiden, Israël te steunen en de soldaten van het IDF op te hemelen. Dat doet ze ook tijdens haar voorstellingen. Dat maakt dat mensen daar ook tegen mogen demonstreren. Het mag geen eenrichtingsverkeer zijn.

Maar daar heeft de verklaring het niet over. Het gaat puur over haar als slachtoffer van iets. Behalve DENK heeft geen enkele partij de moeite genomen om even naar de achtergrond te kijken. Er wordt meteen keihard geoordeeld. En daar ligt het extreme gevaar.

Want dat VVD, NSC, SGP, CU en PVV zich op deze manier uitlaten over pro-Palestina demonstraties, is niets nieuws. Het gevaar is de eensgezindheid waarmee politieke partijen van het hele spectrum oordelen, puur op basis van de woorden van Kuhr zelf en van rechtse partijen.

Op geen enkel moment is het bovenstaande verhaal toegelicht in de media of door politieke partijen. De genuanceerde waarheid werd meteen terzijde geschoven. Ik denk dat dit wordt ingegeven door angst. PvdA/GL, SP en D66 zijn doodsbang ook als antisemitisch neergezet te worden.

Dit is dus het moment dat de waarheid er niet meer toe doet. Het maakt niet uit wat Kuhr heeft gedaan, of dat de demonstranten expliciet haar zionisme bekritiseren, of dat “From the river to the sea” niet antisemitisch is. Op de waarheid wordt niet meer gewacht.

Dit gaat niet alleen om Kuhr, maar ook om het feit dat dit soort demonstraties (ook bekend als “heckling”) niet gevaarlijk zijn. De demonstranten waren niet bedreigend. Er was op geen enkel moment iemand in gevaar. Het evenement bleef op elk moment voor iedereen veilig.

De leus “dit is niet demonstreren, dit is intimideren” is niet alleen hol, het is een gevaarlijke stelling. Deze leuzen waren niet intimiderend, en hoe vaker wordt gezegd dat het dat wel is, hoe sneller het demonstratierecht ingeperkt kan worden vanwege “leuzen” of “tegenspraak”.

Dat betekent dat die partijen niet worden geleid door hun eigen inzicht, analyse of ideologie. Ze worden geleid door een rechts frame dat ze wordt opgedrongen en waartegen ze zich niet durven verzetten. Ze laten zich voor het karretje van extreem-rechts spannen.

Op deze manier geven de progressieve en linkse partijen het demonstratierecht uit handen, niet vanwege een waarheid of een doorvlochten geloof, maar omdat de VVD en PVV genoeg haat hebben weten te zaaien. Denk je dat dat stopt bij pro-Palestina demonstranten?

Het is wachten op het volgende grondrecht dat zich op deze manier laat inperken. Harder aanpakken van criminelen, inperken van rechten van moslims, begrenzen van journalistieke vrijheid… Stuk voor stuk zaken die partijen onder deze omstandigheden uit handen kunnen geven.

Nu parlementair links wederom heeft gecapituleerd aan extreem-rechts, gaan ze niet stoppen. Sterker nog, het maakt ze alleen maar sterker. De Kamer heeft toegegeven aan de logica dat, als maar genoeg mensen zeggen dat iets zo is, dan moet je daar niet tegenin gaan.

Aan de leden van PvdA/GL vraag ik: willen jullie echt meewerken aan een partij die op deze manier capituleert? Zonder enige nuance in te brengen in de discussie? Zonder haar nek uit te steken voor een democratisch grondrecht?

Als PvdA/GL nu zo makkelijk meegaat met VVD, SGP en PVV, heb ik weinig hoop voor de toekomst van die partij. Er is geen enkele garantie dat de partij haar rug recht houdt in de toekomst.

Dit is precies hoe extreem-rechts aan de macht komt. PvdA/GL heeft al jaren kunnen genieten van een overwegend liberaal medialandschap en politiek landschap. Nu verrechtst het landschap, en in de keuze tussen standvastigheid en capitulatie koos zij voor capitulatie.

Stop met rechtse partijen geven wat ze willen. Denk voor jezelf na. Volg je principes, niet de waan van de dag. Zoek de waarheid. Sta op voor de verworpenen, bevecht de sterken. Of wordt de zoveelste rechtse partij die bij Wilders om kruimels moet bedelen. Jullie keuze.

PS “Van hun bed lichten.” Dit zal zoiets zijn als lokaalvredebreuk. Daar staat geen voorlopige hechtenis voor open. Je krijgt bij een verdenking een belletje of je even langs wil komen voor verhoor. Dit is ophitsende, fascistische grootspraak en verheerlijking van politiegeweld. Ja, fascisme. Dit gaat niet meer om procedure, wet of pragmatisme, maar puur om tonen van kracht door het inzetten van staatsgeweld. Enkel om mensen te laten kwijlen over het idee van een geüniformeerde knokploeg die dissidenten geweld aandoet. Dat is fascisme. Fascisme komt niet alleen uit een politieke partij of ideologie, maar uit zogenaamde leiders die hun eigen positie koste wat het kost willen beschermen en bereid zijn angst en woede daarvoor aan te wenden. Het is de meest pure versie van machtspolitiek.

Bo Salomons

(Dit artikel verscheen eerder als draadje op Twitter.)