Wat schrijft rechts?

Prosper Ego. Dood.
Prosper Ego. Dood.

In de publicaties van Hitler-wannabees, rechts-populistisch gespuis en christenzeloten komt hun ware aard naar boven. Haat tegen Joden, niet-westerse migranten en afvalligen voert de boventoon. Daarbij geven de publicaties een aardig kijkje in het verknipte leven van deze snuiters: krankjorume ideeën zijn aan de orde van de dag.

In de nieuwsbrief van stichting Taalverdediging wordt enthousiast bericht over de Skype Translator. Dat is een nieuwe computertoepassing die zowel geschreven als gesproken chats via Skype direct en live kan vertalen. Dat moet er in de nabije toekomst toe leiden dat een uit de klei getrokken boerenpummel uit pakweg Hazerswoude een gesprek kan voeren met zijn evenknie uit de Chinese provincie, en dat is best handig, geef ik toe. Taalverdediging is natuurlijk vooral verheugd omdat zo de Nederlandse taal in ere blijft. Ík sta vooral te popelen om mijn cursus Swahili in praktijk te brengen en in die taal Taalverdediging per Skype te laten weten hoe ik over hen denk. Ik weiger namelijk om hen in het Nederlands aan te spreken!

Op 5 december trok zwarte kousen-minnend Nederland weer massaal naar Den Haag om te demonstreren voor de afschaffing van abortus. Een waar leger van christenzeloten luisterde daar naar toespraken van SGP- en ChristenUnie-extremisten die vrouwen het recht op abortus willen afpakken. Uit het godvrezende Urk waren maar liefst 250 deelnemers afgereisd. De demonstranten zongen en baden alsof hun leven er vanaf hing. Ze droegen borden met opschriften als “Stop abortus nu” en “Jezus houdt van jou”, alhoewel ik dat laatste waag te betwijfelen, wat mezelf betreft dan. De demonstratie wordt al jaren georganiseerd door de über-christenen van de anti-abortusorganisatie Schreeuw om Leven. Volgens hun website zou er na de demonstratie nog een bijeenkomst in een of andere zaal in Den Haag zijn. Daar werd een film vertoond waarin “de Jodenvervolging in de oorlog” op één lijn gegooid werd met “abortus nu”. De christenzeloten zitten nooit verlegen om een grove Godwin meer of minder. Jezus zou spontaan van zijn kruis afsodemieteren, als hij van dit soort bizarre vergelijkingen weet zou hebben.

In Wij Europa van de Nederlandse Volks-Unie (NVU) staat een verslag van de jaarlijkse “NVU Vleesbraai”. Dat is de plek waar je als nazi gezien moet worden, jezelf vol gaat vreten én laveloos gaat worden. Die barbecues gaan steevast gepaard met witte plastic tuinstoelen, partytenten, tatoeages, hangbuiken en ranzig pauperbier. Dit jaar werd er een heuse bingo gespeeld! De bingonummers werden omgeroepen door de voorzitter van de NVU himself, Constant Kusters. Een zeer verantwoordelijke taak, die hij blijkbaar “als een volleerde bingo-omroeper volbracht”. Ook de extreem-rechtse beroepsactivist Ben van der Kooi was van de partij. Ben is erg goed in barbecueën. Ben heeft namelijk de nodige ervaring opgedaan toen hij een aantal jaar geleden een moskee in de fik zette, althans daar werd hij van verdacht. Maar ik heb genoeg gegeten en gedronken. In Wij Europa staat voorts een aubade op meneer Otto Ernst Remer. Dat was een of andere hoge nazi-pief ten tijde van nazi-Duitsland en die speelde een belangrijke rol in het verijdelen van een couppoging tegen Hitler. Volgens NVU-chef Kusters was Remer “een van de grootste voorbeelden voor wat betreft trouw en discipline aan de Führer en het nationaalsocialisme”. Begin jaren negentig heeft Kusters de toen hoogbejaarde Remer nog ontmoet. Kusters vindt hem “een echte held waar iedereen een voorbeeld aan kan nemen”. En maar klagen dat de NVU als een nazi-partij wordt omschreven…

De Vlaams-Nederlandse organisatie Voorpost was onlangs aanwezig op de “zomerschool” van de Kroatische fascistische mini-partij HCSP. Dat staat voor “Kroatische Pure Partij van Rechten”, voorwaar een naam waar bij voorbaat al een bruine walm vanaf komt. Tijdens lezingen werd duidelijk, althans voor de bruinhemden, dat “het kapitalisme met haar globalisering en multicultuur de grootste vijand voor onze Europese culturen is”. Voorpost schrijft in haar orgaan Revolte dat men in de toekomst nauwer zal gaan samenwerken met HCSP. Onbenoemd laat men dat de HCSP vooral bekend staat als een bende antisemieten die ook nog eens vol overgave gay-prides in Kroatië aanvalt. Volgende keer even noemen, lijkt me, want dat zal hun aantrekkingskracht bij de achterban van Voorpost nog doen toenemen. In Revolte wordt verder aandacht besteed aan de IJzerwake in Vlaanderen. Daar komen jaarlijks een paar duizend extreem-rechtsen en regelrechte fascisten op af om met elkaar te luisteren naar toespraken en andere ongein. Voorpost regelt bij dit evenement altijd de Ordnungsdienst en het secretariaat. Gastspreker dit jaar was een heuse Nederlander, de bekende vrouwvijandige publicist en nationalist Thierry Baudet. Het publiek viel bijna in slaap bij zijn toespraak, maar schrok heel af en toe wakker om dan kwijlend aan zijn lippen te hangen. Zo raakten vooral de aanhangers van het Vlaams Belang buiten zinnen toen Baudet het cordon sanitaire een “vorm van intellectueel fascisme” noemde. Ze klapten het vel van hun handen. De rest van de academische speech van Baudet zullen de aanwezige collega-extreem-rechtsen niet begrepen hebben: daar zijn ze te dom voor. Het publiek klapte daarna nog slechts een keer tijdens de speech. Dat was toen Baudet zei dat de Vlamingen een onafhankelijke nationale staat moeten krijgen. Dat snapte het Vlaams-nationalistische publiek dan nog wel.

Over de doden niets dan goeds, wordt wel eens gezegd. Maar daar stoor ik mij niet aan. Onlangs waren er twee sterfgevallen bij het Oud Strijders Legioen (OSL), de organisatie die al decennialang fel ageert tegen socialisten en migranten. Eerst gaf redacteur en dominee Kwast de pijp aan Maarten. En kort daarop stierf voorzitter en boegbeeld Prosper Ego op 87-jarige leeftijd. De mannen van StaVast, zoals hun inmiddels digitale tijdschrift heet, staan niet meer zo stavast op hun benen. Het OSL werd vooral bekend door haar steun aan het Zuid-Afrikaanse apartheidsbewind en haar acties tegen de vredesbeweging. Tijdens de grote vredesdemonstraties in de jaren tachtig liet het OSL reclamevliegtuigjes boven die betogingen vliegen met teksten als “Liever een raket in de tuin dan een Rus in de keuken”. Op mijn beurt zeg ik: “Liever een OSL-er onder de grond dan eentje op mijn schoot”. Het OSL lijkt door de dood van Ego op haar laatste benen te lopen. Toch hebben een aantal medewerkers, waaronder voormalig LPF-leider Mat Herben, al te kennen gegeven stug door te blijven gaan. Ook wil men de papieren versie van StaVast weer uit gaan geven. Maar zijn papieren uitgaven ondertussen niet net zo uit de tijd?

Op het weblog van Alfred Vierling is te lezen dat hij onlangs een demonstratie van Pegida in het Duitse Dresden bezocht. Vierling was eerder kopstuk van de Nederlandse Centrumpartij en de Centrumdemocraten van Hans Janmaat. Tegenwoordig geeft hij lezingen voor bijvoorbeeld Voorpost. Vierling betreurt het dat de “massamedia” de aanhangers van Pegida “verguizen” als “neo-nazi’s, rechts-extremisten en kleinburgers”. Dat klopt volgens hem niet, want er liep bij de bewuste Pegida-demonstratie ook “een neger” (!) mee, aldus de racist Vierling. Verder schrijft Vierling in te stemmen met het “puntenprogramma” van Pegida waarin gepleit wordt voor een “restrictief toelatingsbeleid”, “gedwongen integratie” en “geen oorlog tegen Rusland”. Terecht constateert Vierling dat het puntenprogramma geheel overeenkomt met de standpunten van de Centrumdemocraten destijds. Ook dat was gericht tegen de “vreemdelingenindustrie”. Vierling ging niet met lege handen naar Dresden. Als een hoffelijke kaaskop overhandigde hij er een bos tulpen aan Kathrin Oertel, een van de frontvrouwen van Pegida. Verder luisterde hij naar een toespraak van “Ed aus Holland”, ook wel bekend onder zijn echte naam Edwin Wagensveld. Ed is vaker spreker op de Pegida-demonstraties en las dit keer ook een solidariteitsbetuiging van Geert Wilders voor. Tot treurnis van Vierling wilde Ed niets van hem weten: “Waarschijnlijk om enige associatie met ‘extreem-rechts’ te voorkomen”.

De PVV blijft een bizar samenraapsel van incapabele droeftoeters. Zo doet de PVV-fractie in het Europees Parlement niet eens meer een poging om nog wat van het parlementaire werk te maken. Men grossiert in het stellen van idiote en kinderachtige schriftelijke vragen aan de Europese Commissie. Onlangs deed een Eurocommissaris een voorstel voor een Europees systeem voor tolheffing op snelwegen. De PVV was natuurlijk woest daarover, want hoe meer autoverkeer hoe eerder het milieu kapot is. En dat willen we toch allemaal, nietwaar? Maar goed. Na een paar dagen tot diep in de nacht doorwerken kwam de PVV tot een miniem vragenlijstje dat ook opgesteld had kunnen zijn door mijn dochtertje van drie jaar oud. De eerste vraag luidde kortaf: “Waar bemoeit u zich mee?”. In de tweede vraag vroeg de PVV aan de Eurocommissaris of zij haar eigen voorstel ook “absurd” vond. En in de derde vraag vroeg men aan de commissaris of ze haar “biezen kon pakken”. Als de PVV zo doorgaat, dan zal een ieder in Europa gaan denken dat alle Nederlanders infantiel geworden zijn, of tenminste het groeiende deel van onze landgenoten dat straks weer van plan is om op Wilders te gaan stemmen.

Gerrit de Wit