We komen naar Europa om het geld terug te nemen dat van onze voorouders gestolen is

De toespraak van Doorbraak-activist Abdulrazik Khamis bij het Refugee Lives Matter solidariteitsprotest in Amsterdam afgelopen zaterdag 20 juni.

Heel erg veel dank aan de mensen die dit evenement hebben georganiseerd en bedankt dat jullie allemaal gekomen zijn. We willen beginnen met dertig seconden stilte om de mensen te herdenken die zijn omgekomen. Voor de mensen die in hun huis sliepen en die gebombardeerd werden. Dank u voor uw stilte.

Black Lives Matter. Refugee Lives Matter. Black Lives Matter gaat over mij. Refugee Lives Matter gaat over mij. Muslim Lives Matter gaat over mij. Elk leven dat ertoe doet is zwart, vanwege de kleur van hun huid.

Vandaag is het 20 juni 2020 en slavernij is nog steeds ingebakken in de Nederlandse cultuur. Denk aan Zwarte Piet.

De originele tekst in het Engels. The original text in English.

Ik ben zo trots dat ik zwart ben. Zwart is mooi en ik ben zo blij dat ik niet wit ben. Niet vanwege de kleur van de huid, maar vanwege de bloedige geschiedenis die ik zou hebben. Ik kan die bloedige geschiedenis niet accepteren.

Refugee Lives Matter. We kennen allemaal de beroemde geschiedenis van Europa. De Ieren en de Italianen die in golven naar het Amerikaanse paradijs immigreren. De Nederlandse koningin Wilhemina die tijdens de Tweede Wereldoorlog naar het Verenigd Koninkrijk is gegaan toen Duitsland Nederland bezette en ze zich niet veilig voelde. En eerder, in de Eerste Wereldoorlog, vluchtte een miljoen Belgen naar Nederland en een aantal van hen stak de zee over om het Verenigd Koninkrijk te bereiken voor hun veiligheid. Jezus was een immigrant. Hij migreerde ook naar Egypte.

Vluchteling zijn betekent dus mens zijn. En mens zijn betekent vluchteling zijn. Als je zelf niet bent gemigreerd, dan hebben je voorvaderen dat wel gedaan. Wij zitten nu gewoon in de situatie van jouw voorouders. Jullie voorvaderen kwamen en namen de landen van de inheemse bevolking in beslag.

Ik wil zeggen tegen de mensen die roepen: “Vluchtelingen, ga terug naar jullie land!”, dat ze zich eerst maar eens moeten herinneren waar ze zelf vandaan komen. Als de inheemse bevolking zegt: “Ga terug naar je land”, dan kunnen de vluchtelingen terug naar hun land. Maar waarom zouden ze gaan? Natuurlijk heeft iemand zoals ik, of andere vluchtelingen, een plek om naar terug te gaan als de inheemse bevolking zegt: “Ga terug”.

Ik wil alleen maar duidelijk maken dat het een schande is om hier te staan en over vluchtelingen te praten. Er zijn bijna geen vluchtelingen in Europa, want zestig procent van de vluchtelingenpopulatie in de wereld bevindt zich in tien arme landen, de moeilijkste landen zoals Kenia, Tsjaad en Libanon. Een op de drie mensen van hun bevolkingen is vluchteling. Tien landen, ook al hebben 150 landen het Vluchtelingenverdrag van 1951 ondertekend.

Mensen die de oorlogen ontvluchten, ze trekken door de Sahara-woestijn, ze worden in Libië tot slaaf gemaakt, ze steken de Middellandse Zee over. En toch noem je ze “illegalen”. Illegaal betekent dat je niet wit en Europees bent. Illegaal betekent dat je land gedestabiliseerd is. Illegaal betekent dat je veerkrachtig bent en zwart of bruin. Illegaal betekent dat je alles hebt gedaan om te overleven. Illegaal betekent dat je beroofd bent van je mensenrechten. Illegaal betekent dat je familie voor je ogen is vermoord en/of verkracht. Je hebt gezien hoe de buiken van je zusters, je moeders en je vrouwen eruit getrokken werden. De buiken met kinderen erin opengesneden. In wat voor wereld leven we?

Zoals ik al zei, zestig procent van de vluchtelingen bevindt zich in tien landen. Slechts een minderheid van ons is naar Europa gekomen. We hadden twee mogelijkheden: dood of leven. De helft van ons leeft op straat. Sommigen van ons worden gedeporteerd. Sommigen van ons zitten in detentiekampen. Sommigen van ons wachten al vijfentwintig jaar gedurende onze asielprocedures. Sommigen van ons worden gedeporteerd.

Ik wil een ding noemen dat de Nederlandse regering heeft gedaan. Covid-19 is geen probleem voor vluchtelingen, want we leven ons hele leven al in een lockdown. Denk aan genocide, of aan een reisverbod, of hongersnood. Onze lockdown is veel harder dan de lockdown hier. Hier kun je boodschappen doen en met je vrienden gaan skypen.

De gemeente Leiden is op dit moment bezig met het op straat zetten van vluchtelingen. Het is gruwelijk en frustrerend voor vluchtelingen om jullie hun vreselijke verhalen te moeten vertellen en nog wordt er geen actie ondernomen. Hoe lang moeten we nog bedelen om als mens te worden beschouwd en dezelfde rechten te hebben als jij? Leef en laat leven.

Tijdens de lockdown kochten de xenofobe haatzaaiers al het toiletpapier en voedsel, omdat ze bang waren voor de honger en de dood. Dus hun leven is belangrijk, terwijl ons leven niet belangrijk is.

De IND besloot de asielvergunningen van de Soedanezen opnieuw te beoordelen. Mensen die wegrenden van de oorlog. Mensen die al vijf jaar de Nederlandse taal leren. En mensen die denken dat ze een droom te verwezenlijken hebben. Uiteindelijk worden ze binnen zes maanden uitgezet.

Ondanks het Vluchtelingenverdrag van 1951 en het beginsel van non-refoulement. Individuele personen hebben het recht om niet terug te keren naar een plaats waar hun leven wordt bedreigd door moorden, de doodstraf, marteling, vernederende straffen en wrede onmenselijke behandeling.

Hoe definiëren ze vluchtelingen? De basisdefinitie van vluchteling door de VN is een persoon die een gegronde vrees heeft om te worden vervolgd om een van de vijf redenen, namelijk ras, godsdienst, nationaliteit, sociale groep of politieke overtuiging. Je moet buiten je land zijn, omdat je anders zou sterven. Het probleem is dat mensen vluchtelingenrechten zien als een soort van liefdadigheidswensenlijstje, in plaats van hen toe te staan zichzelf te emanciperen. We leven in een wereld waar rijkdom waardevoller is dan mensen.

Stop met het doden van mensen vanwege de winstgevendheid. Stop met het doden van mensen vanwege geld. De EU moet ophouden zich met het Afrikaanse continent te bemoeien. Europa is de enige reden waarom vluchtelingen vandaag de dag hier in Europa zijn. Je mag ons illegalen noemen en ons deporteren als je je troepen uit Afrika haalt, Afrika compenseert voor het barbarisme van Europa en ons land heropbouwt, je militair-industriële complex terugtrekt, herstelbetalingen voor slavernij en kolonialisme betaalt, het moderne imperialisme dekoloniseert en stopt, al je geld van je banken naar Afrika stuurt, je CFA- en ECO-valuta uit Afrika verwijdert, stopt met het sturen van EU-vertegenwoordigers naar de schatkistbijeenkomsten van de Afrikaanse Unie, stopt met het met de vinger wijzen naar Afrikaanse leiders over wat ze moeten doen en wat ze niet moeten doen, stopt met het vertellen aan de Afrikaanse leiders: “Geef me gewoon je geld of ik vermoord je”, stopt met het sponsoren van terroristische organisaties zoals Boko Haram, stopt met het vermoorden van Afrikanen door klimaatverandering, je bijbel weghaalt uit Afrika, stopt met het opleggen van stereotypen via de media.

Praat niet alsof je Afrika bezit. EU, verlaat Afrika. Er zijn ongelimiteerd dingen die je aan Afrika kunt terugbetalen. Als je alles wat je hebt gestolen kunt terugbetalen, dan heb je geen Europa, geen landen. Je zou naar ons toe komen als vluchteling in Afrika, en wij zullen voor je zorgen. Afrika is het slachtoffer van het Westen en wij zijn hier vanwege het Westen. We komen naar Europa om ons het geld dat van onze voorouders is gestolen, opnieuw toe te eigenen. Nogmaals: Black Lives Matter, Refugee Lives Matter, witte geschiedenis is bloed, stop met het doden van mensen vanwege geld.

Abdulrazik Khamis

Hier is de video van de toespraak. De gesproken tekst wijkt op punten flink af van de vooraf geschreven tekst.