We kunnen nooit vergeten dat we van de eilanden zijn omdat we er voortdurend aan herinnerd worden

Op het #BlackLivesMatter protest in Utrecht, afgelopen zaterdag.

Waarom is het zo moeilijk om te begrijpen dat EEUWEN van Europese landen die op wereldschaal witte suprematie praktiseren en exporteren, hebben geleid tot een sociaal, economisch en politiek systeem dat racisme diep in zijn wortels heeft verankerd? Er is NOOIT een poging geweest om het racisme weg te werken, zeker niet hier in Nederland, dat nog steeds zes kolonies heeft die het bewust verwaarloost. Er is nooit een poging gedaan om mensen BEHOORLIJK voor te lichten over hun witte suprematistische geschiedenis en hoe die vandaag de dag in ons systeem voortleeft.

De Nederlanders weten nauwelijks welke kolonies er tot het koninkrijk behoren, en wat daar de culturen en talen zijn, en dat is op zijn zachtst gezegd beschamend. Ik had nooit verwacht dat ik zo vaak moest uitleggen uit welk gekoloniseerd land ik kwam, wat mijn eigen taal is en waarom ik “zo goed” Nederlands spreek. DAT ZOU JE VERDOMME MOETEN WETEN. Maar dat doe je niet. Waarom denk je dat dat zo is?

The original text in English.

Nederland heeft, net als andere Europese landen, dringend behoefte aan een goede anti-racistische/anti-koloniale opvoeding. Ik moet voortdurend de meest elementaire dingen uitleggen aan racisten die zweren dat ze niet racistisch zijn, want hier in het “tolerante” land Nederland is het zo veel erger om racist genoemd te worden dan om er een te zijn.

Als je je daardoor ongemakkelijk voelt, goed. Dat is de bedoeling. Want zwarte mensen en andere niet-witte mensen moeten hun hele verdomde leven in ongemak en angst leven vanwege hun uiterlijk en afkomst. We kunnen nooit vergeten dat we zwart zijn. We kunnen nooit vergeten dat we van de eilanden zijn omdat we er voortdurend aan herinnerd worden. Maar wanneer er één keer naar de huid van witten gewezen wordt als het gaat over systemisch racisme, dan gaan ze meteen uit hun dak. We vieren elk jaar blackface. Zwarte mensen worden voortdurend Zwarte Piet genoemd als belediging, en dan wordt ons overal wijsgemaakt dat het niets met ras te maken heeft. Die verdomde premier loog op de internationale tv over hoe “leuk” wij het vinden op de eilanden omdat we zo zwart zijn dat we het zwarte masker niet hoeven te gebruiken. Stel je voor dat je een koninkrijk runt en nog steeds zo onwetend bent. Je hoeft het je niet voor te stellen, want zo is het altijd geweest.

Nederland heeft er historisch gezien voor gezorgd dat de zwarte mensen slechter af waren op de eilanden. Het heeft de eilanden voortdurend verwaarloosd en ons vervolgens de schuld gegeven van onze problemen. Het is duidelijk dat het daar niet perfect is. Maar om massaal te profiteren van de eilanden, ze zo in te richten dat het wel mis moet gaan en NOOIT herstel te bieden voor de eeuwenlange gruwel die je ons hebt aangedaan, is standaard witte suprematie. Nu lijden de eilanden tijdens deze coronacrisis en het gebrek aan actie van de Nederlandse regering is om woedend van te worden, maar verrassend is het niet.

Waarom is het zo moeilijk te begrijpen en te zien? Of is het omdat je het niet wilt zien? Is het ongemak te groot om te accepteren dat dit land racistisch is? Of dat je misschien racistische neigingen hebt? Het is nooit te laat om af te leren wat je aangeleerd is om te denken en te doen. Maar open verdomme je ogen, oren en hart, en luister, en realiseer je dat wat duizenden mensen die op straat protesteren, zeggen misschien niet “overdreven” is. Einde van mijn tirade.

Denzel Ignacia

(Deze rant verscheen eerder op zijn Facebook-pagina.)