Weer hoofdrol politie bij Pegida-protest

Nazi Hugo Kuijper op de Pegida-actie.
Nazi Hugo Kuijper op de Pegida-actie.

De extreem-rechtse activisten van Pegida waren vandaag weer op de been. Zo’n 45 fascisten demonstreerden in het centrum van Den Haag tegen de islam en tegen vluchtelingen. Leider Edwin Wagensveld vertelde aan het begin trots dat hij in Bulgarije, Sicilië en Calais was geweest en daardoor als enige echt kennis van zaken had over het “schoftvolk” (zo noemde hij islamitische vluchtelingen) dat naar Europa komt.

Zijn kameradin Tatjana Festerling hield weer een lange Engelse toespraak vol extreem-rechtse conspiracy. De aanwezigen toonden grappig genoeg nauwelijks interesse in haar fascistische fantasieën over 1,5 miljard moslims die de wereld willen overheersen via onder meer migratie en hoge geboortecijfers. Ze vertelt dan ook iedere demonstratie identiek hetzelfde verhaal. De Europese ‘beschaving’ zou volgens haar onder vuur liggen. De moslims hebben geen cultuur of religie, maar ze zijn wel actief en vitaal, ze hebben de wil tot heerschappij. En ondertussen zouden ‘wij’ teveel blijven hangen in humanisme en fatsoenlijkheid. Het is een geactualiseerde versie van de litanie over de ondergang van het Europese avondland door de barbaarse horden, zoals die we kennen uit de nazi-kringen van het interbellum. Europa moet weer echte mannen gaan voortbrengen en oorlogen voeren, was toen de conclusie.

Na de toespraken werden Wagensveld en Festerling en twee anderen (“in goed overleg met de politie”, zei Wagensveld zelf) gearresteerd voor het tonen van t-shirts en bordjes met daarop een hakenkruis dat in een prullenbak wordt gegooid. Het is inderdaad belachelijk dat hij daar niet mee mag rondlopen, maar het is merkwaardig dat hij zijn campagne door zo’n ‘bijzaak’ laat overheersen. Het is niet erg logisch om actie te voeren om te mogen lopen met een hakenkruis, en keer op keer de hele leiding van je demonstratie, en tien procent van de deelnemers, daarom te laten oppakken.

Het toont de ideologische zwakte van Pegida. Die bleek overigens ook uit de korte toespraak die een moslim – toch een van de 1,5 miljard die uit zouden zijn op wereldmacht! – mocht houden aansluitend op Festerling. Hij wilde dat we gewoon allemaal “normaal” zouden doen. Even vooraf aan de vier arrestaties was trouwens Hugo Kuijper al opgepakt, een voormalig lid van de nazistische NVU en inmiddels kaderlid van Pegida. Hij liep rond in een djellaba en nepbaard en riep “Allah akbar”, al zwaaiende met een afgehakt poppenhoofd.

Repressie

Er was weer ontzettend veel politie op de been, zeker meer dan honderdvijftig mannen en vrouwen, geüniformeerd en vermomd (onder meer als Haagse Harry), te voet, in busjes, op fietsen en op paarden. De demonstratie werd weer voor en achter begeleid door reeksen bussen. Het werd voorbijgangers nauwelijks toegestaan om in de buurt te komen of te luisteren naar de leuzen en toespraken. Raadslid Fatima Faid meldde dat zelfs raadsleden door de politie werden tegengehouden bij hun pogingen om de Pegida-demonstratie te monitoren.

De demonstratie begon en eindigde op de Koekamp voor het Centraal Station. Aanwezige Doorbraak-actvisten werden keer op keer aangesproken (“Wat kom je hier doen”, “Dat zei je vorige keer ook, hè?”) en gewaarschuwd (“Achter de laatste bus blijven lopen, dit is jullie laatste waarschuwing”), tot vier keer toe gefotografeerd door individuele agenten met hun mobieltjes en twee keer gecontroleerd op identiteitsbewijzen. Andere aanwezige activisten hadden dezelfde of nog ergere ervaringen.

Horde agenten

Tijdens de eindmanifestatie van Pegida ontrolden ongeveer tien activisten op de Prinsessenkade (aan de andere kant van het water langs de Koekamp) een spandoek tegen fascisme. Ze werden bestormd door een horde van een stuk of dertig agenten die zich, na een sprint van zeker honderd meter, als hongerige wolven letterlijk op de actievoerders wierpen. Die werden tegen de grond gesmeten en degenen die wisten uit te wijken, werden bijna door een busje overhoop gereden. Het wordt in Den Haag kennelijk inmiddels als een soort van terroristische aanslag gezien wanneer men zich via een spandoek onaangekondigd uit laat tegen fascisme en moslimhaat. Later werd voor het Centraal Station nog een activist gearresteerd die in een lantarenpaal was geklommen met een anti-fascisme spandoekje om de Pegida-fascisten passend uitgeleide te doen.

Pegida heeft aangegeven dat ze voortaan iedere maand in Den Haag wil demonstreren. Het zou mooi zijn als er maandelijks steeds meer tegendemonstranten komen en de gebruikelijke veertig of vijftig Pegida-aanhangers volledig overstemd worden.

Eric Krebbers