Woede over Haagse politierazzia tegen migranten zonder papieren

Leden van IMWU.
Leden van IMWU.
“Waar ben je mee bezig, politie? Waarom behandel je mensen zonder papieren zo onmenselijk?” Dat vraagt de Indonesian Migrant Workers Union (IMWU) zich af, nadat de politie gisteren om 6:00 uur ’s morgens in Den Haag een razzia hield waarbij 29 migranten thuis werden opgepakt. Mensenjacht anno 2015.

De migranten werden maar liefst 12 uur lang achter elkaar ondervraagd en mochten geen contact hebben met hun advocaat. Onder hen bevonden zich 12 Filippijnen en 7 Indonesiërs. Aan het eind van de dag werden ze vrijgelaten, maar ze moesten hun mobiele telefoons, hun computers en hun paspoorten achterlaten. Ze werden zelfs onder druk gezet om de wachtwoorden van hun computers te noemen. De invalactie schijnt in samenwerking met de gemeente Den Haag te zijn geregeld.

De politie trapte ook nog een deur in van een van de woningen waar mensen zonder verblijfsrecht zouden verblijven, toen daar niemand open deed. Tijdens de ondervraging op het politiebureau toonde men de migranten foto’s om hen te kunnen indentificeren. De politie vroeg hen bovendien of ze ook de andere mensen kenden die op de foto’s stonden. Bij de vrijlating eiste de politie dat alle opgepakte migranten zich zouden melden op 8 juli, met het doel om hen te deporteren. Als ze die dag niet zouden verschijnen bij de politie, dan zouden ze worden opgejaagd, zo dreigden de dienaren van de staat. Oftewel: een staaltje mensenjacht van het soort zoals dat zeker al sinds het begin van de jaren negentig in gang wordt gezet tegen illegaal gemaakte mensen. Dit soort razzia’s gebeurt vaker. IMWU heeft de politie hierover al meerdere malen aangeklaagd.

Onverzettelijkheid

De migranten verkeren uiteraard in verwarring en maken zich grote zorgen ook over wat er gaat gebeuren als ze ooit terugkeren naar hun land van herkomst. Het zou best kunnen dat het in aanraking zijn geweest met de politie hier ook gevolgen heeft voor hun omstandigheden daar. IMWU klaagt de staatsrepressie aan en vraagt iedereen om steun in de strijd tegen politieracisme en tegen de onmenselijke behandeling van mensen zonder papieren. De zelforganisatie roept alle mensen zonder verblijfsrecht op om alert te zijn en zich steeds zoveel mogelijk voor te bereiden op dit soort repressie. “Blijf je richten op je doel en neem zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat je wordt opgepakt door de politie”, laat IMWU de migranten weten. “Onthou ook dat er na Nederland nog steeds een leven is!”, zo probeert de zelforganisatie de migranten op te beuren. Uit de IMWU-film “Dispereert niet”, die dit jaar in première ging, blijkt de kracht en onverzettelijkheid van migranten zonder verblijfsrecht. Ook wordt in de film duidelijk hoe zwaar hun bestaan is. Maar daar heeft de politie maling aan, want men blijft zonder te blikken of te blozen op mensen jagen. Deze volkssport van de staat moet zoveel mogelijk aan de schandpaal worden genageld.

Harry Westerink