Hamming heeft zelf een prima inkomen, dus...

Hamming heeft zelf een prima inkomen, dus…

Ik heb geluisterd naar de installatierede van de nieuwe burgemeester van Zaanstad, Jan Hamming. Mijn god, ik hoop niet dat Amsterdam zo’n burgemeester krijgt. De stokoude Partij van de Arbeid-sjablonen volgens de lijnen waarom ze onderuit zijn gegaan bij de verkiezingen.

Hij zet de werkloosheid en de vacatures in het bedrijfsleven ongenuanceerd tegenover elkaar, zoals alle ongenuanceerde werklozenbashers doen zonder te kijken naar de achtergronden ervan, een redenering die functioneert als urenlang ritmisch getrommel volgens dezelfde sjablonen die we al decennia horen. En dan begint hij een verhaal over het benutten van talenten van werklozen en jongeren.

Dus zoals tegenwoordig in de Partij van de Arbeid blijkbaar gebruikelijk is, geen enkel woord meer over het feit dat er domweg te weinig banen zijn, dat werkgevers discrimineren, dat ze hun eisen niet aanpassen en vooral goedkope arbeidskrachten willen in flexibele constructies waarbij je geen leven meer hebt.

Mooie woorden over begrip voor elkaar en mensen zien staan, maar ondertussen voor een keiharde aanpak van de mensen in de bijstand, die grotendeels arbeidsongeschikt zijn en in de bijstand zijn terechtgekomen, niet omdat ze werkloos zijn, maar omdat ze bijvoorbeeld als student of zzp-er niet waren verzekerd voor de arbeidsongeschiktheidswetten en die dus niet kunnen werken en op de bijstand zijn aangewezen.

Maar Hamming wil een bijstandsvrije gemeente. Ik weet wel wat hij bedoelt. Zet ze maar onder druk, die arbeidsongeschikten, Hamming. Schop ze de bijstand uit, want het ligt bij deze sociaal-democraat niet meer aan de structurele problemen van de tegenstelling tussen rijk en arm en de mismatch op de arbeidsmarkt waarbij werkgevers geen cent willen uitgeven aan scholing van wat moeilijker bemiddelbaren. Daarover geen woord. Het ligt allemaal aan de werklozen zelf, die werkloosheid, en hij haalt het voorbeeld aan van de hockeycoach die een speelster trainde en op haar kracht aansprak. Het traditionele gebakken lucht-verhaal van de reïntegratiebedrijven en sociale dienst-ambtenaren, die niets bereiken om de mensen aan het werk te helpen.

En natuurlijk, Hamming dreigt ook. Fraude en criminaliteit hard aanpakken, zegt hij, en de burgers moeten mensen verklikken en dan gaan we er samen tegenaan. Dus tussen alle fraaie bewoordingen over Zaankanters gewoon een keiharde bestuurder, gespeend van iedere vorm van creativiteit, die voortgaat op de doodlopende wegen van een sociaal-democratie die ook de laatste restjes aanhang dreigt te verliezen.

En natuurlijk, zoals een traditionele PvdA-burgemeester betaamt in het kielzog van vele lokale PvdA-bestuurders, focussen op megalomane grootschalige toeristen- en culturele projecten die bakken met geld kosten en “Zaanstad op de kaart moeten zetten”. Iets met een Monet-jaar, naar analogie van het Jeroen Bosch-jaar in Den Bosch.

Ik hoop werkelijk dat we in Amsterdam een andere burgemeester krijgen die iets creatiever aankijkt tegen de oude reflexen van traditionele PvdA-bestuurders op doodlopende wegen. Dat moest er even uit.

Piet van der Lende


 1. Koos Swart # 1 
  9 maanden geleden

  al dat tuig gaat alleen maar naar de universiteit voor het geld. Daarom ging ik er ook niet heen. Dat hele universiteitsgepruts is gewoon een kliekje rijkeluiszoontjes die vooral bezig zijn met hun eigen natje en droogje. Oplossing: iedereen denkt vooral aan zichzelf, gaat zijn universitaire papiertje halen en zijn eigen bankrekening spekken met gemeenschapsgeld. Wie dat niet doet is ‘lui’.
  Nogmaals het gaat al mis aan de poorten van de universiteit. Allemaal omhooggevallen snobs, daarom ging ik er ook niet heen. Nu moet ik werk doen waar deze prutsburgemeester te lui voor is. Laat hem zelf eens fatsoenlijk werk gaan zoeken.

 2. Zomaar een wiskundestudent # 2 
  8 maanden geleden

  Sorry Koos, maar ik moet je er wel in tegenspreken dat er op de uni alleen maar omhooggevallen snobs rondlopen. Het is zeker over het algemeen niet links en ook niet echt progressief meer. Zie bv. de bestuurderscultuur, speculatie met vastgoed en het feit dat er een UvA Holding bestaat in het geval van de UvA – en dat er een neoliberale VVD-gap voorzitter is geworden van de VSNU (club van universiteitsmanagers), maar het is wel de plek waar in ieder geval ik andere mensen met activistische en links-radicale insteek heb leren kennen.

  Dat ook wij uit onze bubbel moeten komen om links te verenigen, jazeker. Maar wij zijn zeker niet allemaal snobs. Idem voor de toenmalige Maagdenhuisbezetters en mensen die zich inzetten bij de Verrekijker e.d.

 3. kees # 3 
  8 maanden geleden

  William Moorlag gaat namens de PVDA per direct naar de 2-de kamer. Dit heerschap is directeur van het sociaal werkbedrijf Alescon ; dat is gewikkeld in een rechtszaak met de FNV. Alescon heeft een uitzendbureau waaronder SW medewerkers aan het werk zijn. Deze mensen ontvangen minder geld doordat de CAO voor sw-medewekers hiermee wordt ontweken. Met recht een sociaal democraat die Moorman; met hand en tand verdedigt hij deze schijnconstructie.

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*