In Franse media wordt het voortdurend geïnsinueerd en ook de meeste Vlaamse media gingen erin mee: de gele hesjes zouden gelinkt zijn aan extreem-rechts. Zeker de meer gewelddadige acties zouden het resultaat zijn van extreem-rechtse infiltranten, zo wordt luid verkondigd. Toch is daar geen bewijs van. Afgelopen zaterdag werden tijdens de rellen in Parijs 103 personen opgepakt. Daar zat niet één iemand bij die gelinkt kon worden aan extreem-rechts, aldus Le Parisien. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat er niemand met extreem-rechtse sympathieën tussen de actievoerders zit. Die zitten er zeker tussen. En eerder deze week zijn er ook racistische en homofobe incidenten geweest aan verschillende blokkades in Frankrijk. Maar al bij al blijven dit soort incidenten minoritair en is extreem-rechts verre van dominant binnen de beweging. Er klinken evengoed anti-fascistische slogans en er zijn steeds meer duidelijke distantiëringen te horen van racisme en extreem-rechts. Ondertussen hebben ook organisaties uit de banlieus zoals Comité pour Adama en Action Antifasciste Paris-Banlieue hun steun uitgedrukt voor de nieuwe burgerbeweging. Zij roepen hun sympathisanten op om komende zaterdag mee te betogen op de Champs-Elysées en stellen in een mededeling dat de voorsteden op een zelfde manier getroffen worden door het beleid van Macron als de meer perifere gebieden in Frankrijk. Bovendien benadrukken ze dat ze geen speelruimte willen bieden aan extreem-rechts en zich daarom actief willen engageren. Het lijkt erop dat het vooral de Franse overheid is die het protest wil delegitimeren door er een extreem-rechts etiket op te plakken. De realiteit is dat dit een heterogene burgerbeweging is waarvan de identiteit op dit moment nog niet bepaald is, omdat geen enkele groep binnen de beweging weet te domineren.

Thomas Decreus in Dit is de revolte tegen een president die het symbool is van een arrogante, neoliberale elite (Dewereldmorgen)


  1. Marjo Hoogzaad # 1 
    2 maanden geleden

    In Den Haag werd er met de prinsenvlag gezwaaid!

  2. Sandra # 2 
    2 maanden geleden

    Erg jammer, maar het lijkt er veel op dat deze beweging in Nederland van begin af aan al in nieuwrechts vaarwater is beland, cq door nieuwrechts is overgenomen. De initiator van de Gele Hesjes in Amsterdam blijkt niet te kunnen kiezen tussen Wilders en Baudet, heeft het over de inbreuk op de vrijheid van meningsuiting wegens “politieke correctheid” en steunt de petitie tegen “Marrakesh”. In Den Haag werd inderdaad de dubieuze Prinsenvlag gezwaaid (het oranje-blanje-bleu dat ook al bij de NSB en Zuidafrikaanse fascisten populair was) en liepen nieuwrechtse schreeuwlelijken Ebru Umar en Jan Dijkgraaf voorop. Je vraagt je af of het tij nog te keren is, met de huidige inertie van links.

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*