“Zo’n traject is heel zinvol om uw arbeidsmotivatie en concentratie in kaart te brengen”

Logo.
Logo.

We hebben als bijstandsgerechtigden allemaal een klantmanager. Zij of hij kan ons mailen, bellen en we moeten er op de Sociale Dienst gesprekken mee voeren. Over de uitkering, trajecten, testen, jouw leven en tsja, eigenlijk alles waarover de klantmanager maar wil “praten”. In het kader van het project “Klantmanager in Kaart” van DwangArbeid Nee Groningen (DANG) hier de ervaringen van een baanloze vrouw met haar klantmanager Helder.

Goedemorgen, mevrouw Kroos… T….? Toos? Trudie? Thérèse… misschien?
Tineke, dus!
Mijn naam is Helder.
U weet waarschijnlijk wel waarom u opgeroepen bent?
Nou, nou… controle is wel een erg zwaar woord, vindt u niet?
Zie het maar als de vinger aan de pols… even kijken hoe het met u gaat… of er dingen zijn veranderd die van invloed zijn op uw uitkering…
Woont u bijvoorbeeld nog steeds zelfstandig? Er kán zich een romance hebben aangediend, toch?
Nou, een kind hoeft geen belemmering te zijn, hoor, u mag er best zijn!
O. Juist. U woont zelfstandig met een thuiswonende zoon!

Eens even kijken…
Al jong moeder, gescheiden… daarna MBO-studie Inrichtingswerk…
En waarom bent u daarmee niet aan het werk gegaan?
Hm hm, losse projecten… bij de gemeente… en toen niets meer?
Dat noteer ik even: opvang voor jonge moeders, activiteitenbegeleiding, crisisopvang…
Niet echt iets met perspectief?

Goed. Dan gaan we nu even kijken hoe het staat met uw sollicitaties.
Die heeft u niet bij zich? Maar dat staat duidelijk aangevinkt op de lijst documenten die u dient mee te nemen!
U solliciteert niet? U weet toch dat ik dan een korting kan opleggen op uw uitkering? Waarom werkt u niet mee om uw kansen op werk te vergroten?
Ja, als u het niet probeert, dan lukt het natuurlijk nooit! Niet geschoten is altijd mis, haha!
Ik ken anders vrouwen genoeg van vijftig jaar en ouder die gewoon elke dag naar het werk gaan! Leeftijd mag geen belemmering zijn!
Daar maak ik dan een aantekening van, we komen hier nog op terug!

Dan richten we ons nu op een traject om uw werknemersvaardigheden een boost te geven… een soort update, zeg maar… een eh…, want met achter de geraniums hangen, is niemand ooit beter geworden.
Die geraniums zijn figuurlijk natuurlijk! Dat snapt u toch wel!

Dat Jan Roos-project was toch straattheater? Een soort dagbesteding… heeft u dáár nog aan meegedaan? Aan reïntegratietrajecten worden tegenwoordig eisen gesteld! Het is ten slotte wel gemeenschapsgeld, hè!
Ook nog een opleiding Camera Journalistiek? Ach ja, tv maken wil iedereen wel, toch? Heeft u een diploma behaald met die opleiding?
Baan-ga-ran-tie zelfs? Daar zie ik niets van terug in uw dossier!
Ja, geen enkele politieke belofte blijft lang vers!
Maar er zijn toch genoeg andere opties? Als zzp-er kom je in die branche makkelijk aan de slag en we hebben regelingen voor mensen die zelfstandig willen worden!
Oh, de afdeling Zelfstandigen… daar heeft u ervaring mee?!
Nou nou,… “het begin van het einde…..!”
Als u zich aan de regelgeving had gehouden, dan had u geen boete gekregen!
Ja, tegenwoordig wordt fraude hard afgestraft.
Administratieve fouten! Ja, zo kan je het ook noemen, natuurlijk, hahaha!
Inkomsten te laat opgeven betekent gewoon niet-opgegeven. Zo werkt dat bij de belastingdienst ook en u wilt toch aangezien worden als volwaardig burger?!
Natuurlijk komt u dan ook niet in aanmerking voor langdurigheidstoeslag! Als u daardoor in de armoede belandt, is dat een goede les voor u!
Ja, als je geen inkomsten opgeeft, dan kun je ook moeilijk onkosten declareren! Het mes snijdt aan twee kanten!
Een beetje ondernemer moet toch een boekhouding kunnen voeren!

Maar goed, het ondernemerschap is niet voor iedereen weggelegd! Dat hoeft ook niet. We hebben andere trajecten. Trajecten om uw vaardigheden te actualiseren, sollicitatietraining, computervaardigheden…
Welk traject was dat dan?
Daar hoeft u niet zo denigrerend over te doen! U wilt niet weten hoeveel mensen niet foutloos schroefjes en boutjes kunnen sorteren!
Boutjes en moertjes, wat maakt het uit!
Ja, ik weet dat elke bouwmarkt schroefjes afweegt!
Maar dit is een traject! Een traject met therapeutische doelen!
Die rauwe handen horen nu eenmaal bij dat werk. Die membraantjes van die moeren stellen niets voor! Er zijn kinderen in India die onze batterijen moeten recyclen, hoor je die over krasjes en schrammen?
In feite bent u ongeschoold! Na één jaar verliest een HBO-diploma hier alle waarde! En u had… MBO… toch?
Die camera opleiding was zonder diploma!
Zo’n traject is heel zinvol om uw arbeidsmotivatie en concentratie in kaart te brengen! Ja, dat wordt nauwlettend geobserveerd, vanachter one-way screens.
Het maakt dus ook helemaal niets uit als diezelfde zakjes daarna door een volgende groep opnieuw worden gesorteerd. Het gaat om het proces, niet om het product!
Wat is er dan mis met Neuro Linguïstisch Programmeren? U klinkt nóg boos!?
Maar dat klopt toch, dat je je eigen werkelijkheid creëert! Ik heb mijn school bijvoorbeeld wél afgemaakt, gesolliciteerd, me altijd ingezet! U bent nu midden vijftig, een laatbloeier, zeg maar! Het wordt echt de hoogste tijd dat u zich focust op iets concreets.

Inmiddels is alles al uit de kast getrokken om uw afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen. U krijgt nu een echte arbeidsplaats! Een participatiebaan bij IKEA van om te beginnen 24 uur per week. In de keuken van het restaurant. Zo heeft u een mooie instap naar een baan in de horeca. U bouwt een bonus op van 1 euro per uur, bovenop de uitkering natuurlijk! Binnen een half jaar werkt u 38 uur per week met een maximale bonus van 100 euro per maand.
Nee, IKEA staat in deze gespannen arbeidsmarkt niet garant voor een betaalde baan, maar na dit half jaar kunt u een proefplaatsing krijgen van maximaal 6 maanden, in enkele gevallen te verlengen tot maximaal 4 jaar. Dit alles nog met de zekerheid van uw uitkering. Daarna zien we verder!
Het weigeren van aangeboden werk is geen optie! We hebben de mogelijkheid om u te korten op uw uitkering, of om uw uitkering in het geheel te stoppen. Uw zoon heeft recht op een dak boven zijn hoofd, denkt u daar maar eens aan!

Heb jij ook ‘geweldige’ gesprekken met je klantmanager gehad? Mail jouw ervaringen naar dwangarbeid@doorbraak.eu, dan kunnen we er samen een artikel van maken (vanzelfsprekend geanonimiseerd en met gefingeerde namen).

Sjaak Platzak