Schoonmakers overnachten in Utrechts CS

Blijven slapen
Midden in de hal van Utrecht CS liggen tientallen stakende schoonmakers uit protest tegen de lage lonen en intimidatie in de schoonmaaksector.

Vanaf 16:00 uur verzamelden zich honderden schoonmakers op Utrecht CS met een ontzettend enthousiasme om hun eisen te bereiken. Ze eisen onder meer een loonsverhoging van drie procent, een reiskostenvergoeding, betere werkomstandigheden en betere opleidingen. De sfeer was uitstekend met honderden schoonmakers, afkomstig uit alle windstreken, die uren bleven scanderen en muziek maken.

Daarbij waren er van diverse linkse groepen mensen aanwezig: Doorbraak, Vrije Bond, AFA, IS en kritische studenten. Bijna iedereen had de uitgedeelde "FNV in actie"-hesjes aangetrokken. Ook de SP was aanwezig en deelde eigen pamfletten aan de reizigers uit, en stroopwafels aan de schoonmakers. Hun nieuwe voorman Emile Roemer hield een toespraak. Door de slechte megafoon was die helaas niet voor iedereen goed te verstaan – en dat gold eveneens voor de toespraakjes van de Vrije Bond en Doorbraak.

De schoonmakers worden steeds strijdvaardiger. Mochten ze in februari niet in Amsterdam CS demonstreren, begin maart trokken ze met honderden door Utrecht CS en nu blijven ze zelfs slapen op dit station.

Twee agenten werden 's middags volledig uitgejoeld toen ze de muzikanten een toontje lager wilden laten zingen. Bijna werd tegen 19:00 uur een demonstratie door de stationshal gehouden. Maar de politie vond dat geen goed idee. Dat terwijl de Nederlandse Politie Bond (NPB) eerder meedeelde de eisen van de schoonmakers te ondersteunen. De deal werd dat de schoonmakers op de plek van de manifestatie – voor de AH to go – mochten blijven overnachten, maar dan niet verder de stationshal in mochten trekken. Bij iedere toegang naar de perrons stonden twee of drie agenten, later op de avond zelfs met lange wapenstok.

Op de grootste schoonmaakdoek ter wereld werden om 20:30 uur door de bond matrassen en dekens uitgedeeld. Schoonmakers installeerden zich, soms tegen elkaar aan en anderen kaartend. Ze staan voor hun zaak en lijken bepaald niet van zins op te geven!

Willem Slaapmaat

Hieronder nog een aantal foto's van de actie.

Solidariteit

Schoon genoeg
Leuzen roepen
Luisteren naar praatjes
Sit-in, even zitten
De stakers installeren zich