Kom de schoonmakers op Utrecht CS steunen!

Zonder schoonmakers wordt het al snel een rommel op Utrecht Centraal
Het was vandaag alweer de derde dag dat de stakende schoonmakers bivakkeren in de hal van Utrecht Centaal Station. Dagelijks voeren er enkele honderden stakers actie en ook ’s nachts zijn er steeds zo’n 50 mannen en vrouwen aanwezig in het kampje. Overdag roepen de stakers regelmatig leuzen en maken ze af en toe een demonstratieve ronde door de hal. Een gratis krant die woensdag geen melding maakte van hun voor Nederlandse begrippen uitzonderlijk radicale stakingsactie, moest het ontgelden. Een stapel exemplaren werd versnipperd en door de hele hal verspreid. De sfeer is blijvend strijdbaar. 

Woensdag is weer een paar uur onderhandeld tussen de vakbond en Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB). Maar omdat de bazen nog steeds voor een schijntje op de eerste rang willen zitten, leverde dat niets op en gaat de staking en de Utrechtse sit-in gewoon door. De bond kondigde ook controversiële acties aan. Het wordt wel steeds duidelijker dat ook de opdrachtgevers van de schoonmaakbedrijven over de brug zullen moeten komen. Er zal simpelweg maatschappelijk meer geld vrijgemaakt moeten worden voor de tweehonderdduizend schoonmakers in ons land, en de opdrachtgevers moeten daarbij voorop gaan in het kader van de ketenaansprakelijkheid.

Wil je de stakers steunen en je solidariteit tonen? Kom dan gerust eens langs op Utrecht CS. Je kunt een praatje maken met de stakers en helpen met folders uitdelen aan de reizigers. Opvallend is het enorme begrip dat vrijwel alle reizigers tonen voor de acties, en hun onbegrip over hoe het toch mogelijk is dat hele groepen keihard werkende mensen in een onwaarschijnlijk rijk land als Nederland zo afgescheept mogen worden met een rotfooi. Een extra mooie gelegenheid om de stakers op het station te bezoeken is de gezinsdag die ze op zaterdag 20 maart organiseren. Met zo’n dag willen de schoonmakers laten zien hoe moeilijk het is om hun zware onregelmatige en slecht betaalde banen te combineren met een gezinsleven. De activiteiten vinden plaats van 13:30 tot 16:00 uur.

De stakers hebben nauwelijks energie en tijd over om elders nog extra ondersteunende acties te organiseren. Daar komt onze verantwoordelijkheid als solidaire activisten om de hoek kijken. Maandagochtend beten Klasse!, AGA en de Vrije Bond de spits af met een steunactie bij schoonmaakbedrijf CSU. Heb je creatieve ideeën en tijd voor een actie? Neem dan contact op met Doorbraak en mail ons doorbraak@doorbraak.eu.

Je kunt ook komen meepraten over de strijd van de schoonmakers – over wat we ervan kunnen leren en hoe we solidariteit kunnen organiseren – op vrijdag 26 maart vanaf 20:00 uur bij het FNV vakbondscafé, in het gebouw van HTIB, Eerste Weteringplantsoen 2c, in Amsterdam. Daar zullen onder meer aanwezig zijn: Judy Lock, de voorzitter van het Schoonmakers Comité Schiphol, en Herrie Hoogeboom en Willem Dekker, beiden organizer bij FNV Bondgenoten Schoonmaak Amsterdam. Gratis toegankelijk voor iedereen.

Eric Krebbers

Nog meer rommel