1 juni, Den Haag: demonstratie “Ideeën ontruim je niet”

Op 1 juni organiseren mensen van het anderhalf jaar geleden ontruimde sociaal centrum De Samenscholing in Den Haag een anti-kapitalistische demonstratie. Na een lange strijd, met onder meer een demonstratie in oktober 2022 voor het behoud van het centrum in de Beatrijsstraat, moest De Samenscholing sluiten door toedoen van de gemeente Den Haag. “Keer op keer maakt de gemeente een einde aan sociale projecten in de stad die van onderop georganiseerd worden. Winst wordt verkozen boven wederzijdse hulp en zelfbestuur”, aldus de oproeptekst voor de demonstratie op 1 juni.

De oproeptekst vervolgt met: “Anderhalf jaar geleden werd sociaal centrum De Samenscholing in Den Haag gesloten en ontruimd door de gemeente. Zo kwam er na zeven jaar een einde aan een plek die gebaseerd was op samenzijn en zelforganisatie. De onderhandelingen voor een nieuwe locatie met de gemeente zijn op niks uitgelopen, en de gemeente doet De Samenscholing liever in de ban. Dit verbaast ons niks – we hadden niets anders verwacht van mensen en instanties bij wie alles om winst draait, maar daar leggen we ons niet bij neer!

Zaterdag 1 juni
Vanaf 15:00 uur
Spuiplein, Den Haag

Nu gaan we de straat op, niet voor het behoud van De Samenscholing, maar voor de ideeën waar het sociaal centrum voor stond. Tegen een systeem dat creativiteit en plezier ondergeschikt maakt aan geld, dat ons uitknijpt met hoge huren en uitbuit op het werk, dat wereldwijd martelt en vermoord met oorlogen en grenzen.

Strijd mee voor een stad waar projecten kunnen bloeien zonder de druk van geld. Fuck kapitalisme! Vóór een stad waar het ontstaan en het voortbestaan van initiatieven niet afhangt van een budget, maar van creativiteit en solidariteit.”

Harry Westerink