1 mei, Amsterdam: eerste verrassingsactie tegen de Participatiewet

Nederlandstalige actieposter.
Nederlandstalige actieposter.

Het Amsterdamse actiecomité Dwangarbeid Nee, waarin ook Doorbraak meedoet, gaat vanaf vrijdag 1 mei verrassingsacties voeren om bedrijven en organisaties zover te krijgen dat zij niet meedoen aan gedwongen werken zonder loon in het kader van “reïntegratietrajecten” en ook niet in het kader van de “tegenprestatie” omdat:
– gedwongen werken zonder loon mogelijk wordt gemaakt door een strafregime van kortingen op de uitkering waardoor mensen onder het bestaansminimum komen, naar voedselbanken moeten en zelfs uit hun woning gezet kunnen worden;
– gemotiveerde en betaalde arbeiders vervangen door dwangarbeiders alleen maar negatief is voor de organisatie, voor de dwangarbeider en voor de betaalde kracht;
– gedwongen werken zonder loon mensen niet helpt aan een baan.

Eerste verrassingsactie
Vrijdag 1 mei
Vanaf 10:00 uur
Weesperplein, Amsterdam

Doorbraak en Dwangarbeid Nee roepen iedereen op om mee te doen aan de verrassingsacties, want zonder actievoeren krijgen we dwangarbeid nooit afgeschaft. Met deze actie willen we ook bijdragen aan de internationale actieweek tegen dwangarbeid en sancties.

Dwangarbeid Nee is een zelforganisatie van bijstandsgerechtigden die zich verzetten tegen gedwongen werken zonder loon. De Participatiewet maakt “reïntegratie” verplicht en elke gemeente probeert bijna overal verplichte “reïntegratietrajecten” op te zetten; bij commerciële bedrijven, maar ook bij vrijwilligersorganisaties. De gemeente geeft bedrijven en organisaties zelfs subsidie als zij meedoen. Wij noemen dit dwangarbeid omdat wij door de wet verplicht worden aan die trajecten mee te doen, geen loon krijgen voor onze arbeid en omdat wij gestraft worden als we kritiek hebben. Dit pikken wij niet en daarom voeren wij actie. Wij accepteren niet dat wij uitgebuit worden onder het mom van “participeren” en “reïntegreren”. Iedereen die dwangarbeiders wil inzetten en zo subsidie krijgt of op loonkosten kan besparen, is een doelwit. Iedereen die tegen uitbuiting is en tegen gedwongen werken zonder loon, is onze bondgenoot. Wie ons wil helpen met “reïntegreren” of met “participeren”, mag ons gewoon loon betalen.

Eerder schreven we brieven aan een aantal bedrijven en organisaties met de vraag of ze een verklaring willen tekenen waarmee ze aangeven geen deel te willen zijn van dit helse beleid. “Wij verklaren dat wij niet deelnemen aan gedwongen werken zonder loon in het kader van reintegratietrajecten en ook niet in het kader van de tegenprestatie. Email info@dwangarbeidnee.nl om uw bedrijf of organisatie toe te voegen aan onze Witte Lijst”, zo staat daar onder meer in.

Dries Bergmans