1 mei, Tilburg: dag van de arbeid-demonstratie “Tegen de haat – voor elkaar!”

Banner.
Banner.

In het kader van 1 mei, de internationale dag van de arbeid, organiseert het Tilburgse platform voor activisme “Georganiseerde Weldaad” een demonstratieve optocht, onder het motto “Tegen de haat – voor elkaar!”.

Demonstratie
Maandag 1 mei
Vanaf 17:00 uur
Heuvel
Tilburg
Facebook

Er zullen meerdere sprekers zijn, waaronder Carla Vlottes, Veerle Slegers en iemand van Doorbraak die kort iets zal vertellen over het blok van baanlozen en flexwerkers bij de FNV-demonstratie eerder op de dag in Amsterdam. Vanaf 18:30 uur is er voor drie euro soep te verkrijgen in Paradox, Telegraafstraat 62, Tilburg. Daar houdt Dennis Bos aansluitend een lezing over “reclame voor de revolutie: radicale symbolen door de jaren heen”.

Doorbraak steunt ook dit jaar weer de 1 mei-viering onder de vlag van “Georganiseerde Weldaad”. We roepen iedereen op om mee te komen doen in Tilburg. De viering daar is inmiddels uitgegroeid van een kleine manifestatie met acht mensen in 2013 tot best flinke demonstraties in 2015 en in 2016.

Uit de oproeptekst: “De haat rukt op. Verkiezingsuitslagen laten het zien. Een president van de VS geeft het slechte voorbeeld. Je merkt het op sociale media en op straat. Doelwit: moslims, vluchtelingen, migranten, mensen die ‘anders’ zijn. Doelwit: de solidariteit. Doelwit van hatelijkheid en verdeel-en-heers: wij allemaal. Veel mensen willen dat niet. Veel mensen zoeken verbinding, niet met bangmakers en haatpredikers, maar met elkaar. Vanuit het idee dat diversiteit geen bedreiging is, maar een verrijking. Vanuit het idee dat we samen sterk staan tegen degenen die ons verdelen om ons beter te bespelen. Vanuit het idee dat we samen sterk staan en kunnen werken aan een solidaire wereld. Over deze mensen, over jou en mij, gaat de eerste mei! Deze datum, de Internationale dag van de arbeid, staat sinds meer dan 130 jaar symbool voor de strijd voor een achturige werkdag, een strijd waarin arbeiders hun leven gegeven hebben. Een strijd van arbeiders voor een behoorlijk leven, in vrijheid en waardigheid. De 1 mei-gedachte leeft overal waar de solidariteit haar kop opsteekt, tegen de verdrukking in.”

Harry Westerink