1 mei, Tilburg: demonstratie “Sloop muren, geen mensen, doorbreek alle grenzen”

Logo
Logo

“Eén mei 1886. Arbeiders vechten, demonstreren, staken voor een achturige werkdag. Een strijd voor een beter leven. Een strijd voor rechtvaardigheid. Het wapen: solidariteit. Over de grenzen heen. Dwars door de muren tussen mensen. Eén mei is opgekomen als strijddag, maar tevens als herdenkingsdag voor die mensen die zich in Chicago hard maakten voor die acht-urendag en daarvoor ter dood werden veroordeeld en opgehangen. Eén mei 2018. Er is veel veranderd. Arbeiders heten werknemers of zzp-ers. Bazen heten werkgevers. De staat is ‘onze overheid’ . We zijn allemaal ‘sociale partners’ in een ‘participatiemaatschappij’. Maar verder? Topsalarissen voor ondernemers. Magere lonen, hoge werkdruk, schamele uitkeringen voor ons. Muren van haat worden opgetrokken. Haat die wordt opgestookt om de aandacht van onrecht af te leiden. Haat tegen vluchtelingen en migranten. Haat over de grenzen heen, met oorlog als uitkomst.” Aldus de oproep van de organisatie, die net als vorig jaar weer door Doorbraak wordt gesteund.

Aansluitend is er net als andere jaren weer een lezing van historicus Dennis Bos, dit keer over “plakken & kalken”. “Laaft u wederom aan de kennis van Dennis over linkse stennis”, grappen de organisatoren.

Demonstratie
Dinsdag 1 mei
Vanaf 17:00 uur
Heuvel
Tilburg

Lezing Dennis Bos
Vanaf 20:00 uur
Kunstmaan
Stedekestraat 72
Tilburg

“Wij willen tegengas geven, juist op één mei. We willen grenzen doorbreken en muren tussen mensen slopen. Wij maken van de eerste mei wat die hoort te zijn: een dag van solidariteit en strijd”, zo sluit de oproep voor de demonstratie af.

Eric Krebbers

Banner
Banner