10 februari, Nijmegen: demonstratie “Nijmegen against hate”

Actiebord op het protest van Utrecht Bekent Kleur op zondag 5 februari (foto: Jan Kees Helms).
Actiebord op het protest van Utrecht Bekent Kleur op zondag 5 februari (foto: Jan Kees Helms).

“Iedereen vindt er wat van en het lijkt een belangrijker gespreksonderwerp dan het weer. We zagen het allemaal als een grote grap en niemand had gedacht dat het werkelijkheid zou worden. Ondertussen zijn we wakker geworden en beseffen we elke dag meer en meer welke kant de wereld op lijkt te gaan. De verrechtsing van het politieke veld wordt in steeds meer landen zichtbaar met als grote kartrekker Donald Trump en de zijnen. In minder dan twee weken tijd heeft president Trump een aanval gepleegd op de vrije pers, laat hij een muur bouwen aan de grens met Mexico, schrapte hij honderden miljoenen aan subsidie voor de meest hulpbehoevende vrouwen en sluit hij pontificaal de grens voor hele groepen mensen.

Maar niet alleen in Amerika zien we de verrechtsing en steeds meer opkomende haat, ook hier dichtbij in Europa kunnen we het zien. Marine Le Pen (FN, Frankrijk), Petry en Meuthen (AFD, Duitsland), Kaczyński (PiS, Polen), Erdogan (AKP, Turkije). Ook Nederland lijkt ten prooi gevallen te zijn aan deze beweging en de vooruitzichten van de uitslagen van de aankomende verkiezingen zijn niet mis”, aldus de organisatoren van de anti-Trump demonstratie aanstaande vrijdag in Nijmegen.

Demonstratie Nijmegen against hate
Plein 1944, Nijmegen
Vrijdag 10 februari
Van 16:00 tot 18:00 uur
Facebook

De oproep vervolgt met: “Is dit dan echt hoe de wereld heden ten dage in elkaar zit? NEE TOCH? Gelukkig is de overgrote meerderheid niet tevreden met deze ontwikkelingen en zelfs in Amerika is meer dan de helft niet (meer) blij dat Donald Trump aan de macht is. We hebben alleen te lang langs de zijlijn gestaan en ernaar gekeken met ongeloof. Allemaal leuk en aardig, maar nu is het echt tijd om het veld op te rennen en er wat aan te doen. Tijd om te laten weten dat het tegengeluid groter is dan deze verrechtsing en dat liefde beter werkt dan haat. Laten we eens stoppen met er wat van te vinden, er iets over te roepen, maar daarna weer veilig achter je netflix of telefoon te kruipen. Laten we stoppen onze kop in het zand te steken, laten we er wat aan gaan doen en laten we tonen wat we ervan vinden. Er broeit al jaren een revolutie, de tijd is nu! Samen kunnen we echt iets veranderen. Dus denk niet: het heeft toch geen zin en er verandert niks. Laat zien dat je er echt om geeft en wees een voorbeeld voor de mensen om je heen. Laat zien dat je wel iets kunt doen en voor je het weet hebben we wel genoeg mensen om echt verandering te brengen! Nodig al je vrienden uit en laat zien dat we niet alleen staan! Ga niet achteraf zeggen: ‘I told you so’, of ‘Wir haben es nicht gewusst’, maar handel met de kennis van nu en kom in opstand!”

Eric Krebbers