10 t/m 17 november, Den Haag en Amsterdam: actie-achtdaagse van en voor tentenkampvluchtelingen

Bij een eerdere demonstratie in oktober.

Van 10 tot en met 17 november organiseren de vluchtelingen en ondersteuners van het Haagse tentenkamp “Recht op bestaan” op de Koekamp bij station Den Haag Centraal “een actie-achtdaagse”. Toon je solidariteit en doe mee aan deze acht dagen vol strijd voor onderdak en verblijfsrecht en tegen uitsluiting en criminalisering.

Er is nog steeds geen oplossing “voor onze rechteloosheid”, stellen de vluchtelingen, die inmiddels al ruim 7 weken hun actiekamp overeind weten te houden. “Sterker nog, het nieuwe kabinet heeft verschrikkelijke plannen op het gebied van asiel en migratie. Zo willen ze illegaliteit strafbaar stellen, zodat er alleen nog maar ‘criminele illegalen’ zijn die vervolgens weer sneller uitgezet moeten worden. In plaats van dat we geholpen worden, worden we nog verder gecriminaliseerd. Deze plannen moeten per direct van tafel en er moet een oplossing komen voor ons probleem.”

Actie-daagse

Demonstratie
Zaterdag 10 november, 14:00 uur
Dam, Amsterdam

De vluchtelingen van het Amsterdamse tentenkamp aan de Notweg, dat inmiddels met ontruiming wordt bedreigd, roepen op om met zoveel mogelijk mensen te demonstreren voor onderdak en verblijfsrecht. Als aftrap van de actie-achtdaagse reizen de vluchtelingen van het Haagse tentenkamp naar Amsterdam om daar samen met hun Amsterdamse collega-vluchtelingen sterk te staan en een vuist te maken tegen het keiharde migratiebeleid.

Bij dezelfde demonstratie in oktober.

Infostand
Zondag 11 november, vanaf 12:00 uur
Station Den Haag Centraal

Met een infostand brengen de vluchtelingen treinreizigers en andere passanten op de hoogte van hun moeilijke situatie en vragen ze hen solidariteit te betuigen door deze steunverklaring te ondertekenen.

Demonstratie
Maandag 12 november, 12:00 uur
Verzamelen bij het tentenkamp (bij Den Haag CS)

De vluchtelingen roepen op om deel te nemen aan een demonstratie naar het ministerie van Veiligheid en Justitie, waar de kersverse staatssecretaris Fred Teeven verantwoordelijk is voor het migratiebeleid en aan de slag gaat om mensen zonder verblijfsrecht nog meer te criminaliseren.

Actie tegen strafbaarstelling
Dinsdag 13 november, 19:00 uur
Nieuwspoort, Lange Poten 10, Den Haag

Tijdens een VVD-ledenvergadering, waarbij over het regeerakkoord gesproken wordt, voeren de vluchtelingen actie tegen hun dreigende strafbaarstelling. Protesteer ook mee en geef daarmee aan dat vluchtelingen niet illegaal en crimineel mogen worden gemaakt. Tegen die strafbaarstelling is eerder al een breed gedragen verklaring opgesteld die ook Doorbraak heeft ondertekend.

Eveneens dezelfde demonstratie.

Infostand
Woensdag 14 november, 12:00 uur
Stadhuis, Spui, Den Haag

Met een infostand brengen de vluchtelingen passanten op de hoogte van hun moeilijke situatie en vragen ze hen solidariteit te betuigen door een steunverklaring te ondertekenen.

Manifestatie
Donderdag 15 november, 14:00 uur
Duitse ambassade, Groot Hertoginnelaan 18, Den Haag

Uit solidariteit met een vluchtelingententenkamp in Berlijn en met andere vluchtelingen in heel Europa laten de vluchtelingen hun stem horen bij de Duitse ambassade. Doe mee en wees solidair met alle vluchtelingen in de EU die te maken hebben met uitsluiting en criminalisering.

Fakkeltocht
Vrijdag 16 november, 19:00 uur
Verzamelen bij het tentenkamp (bij Den Haag CS)

De vluchtelingen roepen op om iedereen te herdenken die het keiharde Nederlandse migratiebeleid niet heeft overleefd, onder het motto “Verdwenen of dood, maar niet vergeten!”. Herdenk ook mee. Tijdens de tocht zal een lijst met slachtoffers van het beleid worden voorgedragen.

Bij een eerdere demonstratie in september.

Demonstratie
Zaterdag 17 november, LET OP: 16:00 uur
Verzamelen bij het tentenkamp (bij Den Haag CS)

Onder het motto “Geen mens is illegaal” willen de vluchtelingen met zoveel mogelijk mensen hun stem laten horen voor hun recht op bestaan en tegen hun dreigende strafbaarstelling. Kom ook en neem al je vrienden en familie mee.

“Help mee om de actie-achtdaagse tot een succes te maken”, zo vragen de vluchtelingen. “Informeer zoveel mogelijk mensen en neem hen mee naar de acties. Verspreid de oproep op Facebook, twitter en je eigen website of blog. Wil je het protest ondersteunen, stuur dan een mail naar rechtopbestaan@gmail.com. Wij willen leven! Geen mens is illegaal!”

Harry Westerink