11 juni, Leiden: bijeenkomst over de Nederlandse blackface-traditie met de auteurs van het boek “Zwart op wit”

In het kader van de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij organiseert Doorbraak op 11 juni een bijeenkomst met Elisabeth Koning en Wilfred Takken, de auteurs van het enige tijd geleden verschenen boek “Zwart op wit. Twee eeuwen blackface in Nederland”. De bijeenkomst vindt plaats in het Doorbraak-kantoor in Leiden.

Zwarte Piet is niet alleen. Nooit geweest ook. Sinds de negentiende eeuw bevolkten minstens vierduizend andere blackface-figuren de Nederlandse podia: witte mensen die zwarte karikaturen uitbeeldden. Na jarenlang onderzoek haalden historica Koning en journalist Takken deze verborgen racistische geschiedenis boven in hun boek. Ze hebben de vierduizend gevallen van blackface-racisme bijeengebracht op een indrukwekkende website. Dat digitale naslagwerk is van onschatbare waarde voor het inzichtelijk maken van de racistische witte cultuur die ten grondslag ligt aan Zwarte Piet en zoveel andere blackface-figuren.

Zondag 11 juni
Van 19:00 tot 21:00 uur
Doorbraak-kantoor
Vrijplaats
Middelstegracht 36, Leiden
Todon Events

“Zwart op wit” werd op 18 maart in Amsterdam gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van The Black Archives. Black Archives-medewerker Mitchell Esajas schreef een voorwoord in het boek.

Harry Westerink