28 mei, Enschede: lezing “Genocide, een wetenschappelijke verklaring”

Actiebord bij het protest voor erkenning van de Armeense Genocide op 23 april 2019.

“Het menselijke ras is als enige aardse soort in staat om soortgenoten massaal te vernietigen. We hebben in de menselijke historie meerdere volkerenmoorden gekend, die geschiedkundig sinds de jaartelling bekend zijn. Waar door de eeuwen heen grote volksverhuizingen de menselijke geschiedenis hebben gevormd, zijn de volkerenmoorden grotendeels het gevolg van expansiedrift van bepaalde geciviliseerde groeperingen. Het is beschamend en tegelijkertijd niet te bevatten dat we na de Holocaust zelfs in de eenentwintigste eeuw nog vormen van volkerenmoorden kennen. Waar na de Holocaust de wereld de gedachte van “nooit meer volkerenmoord” en de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens heeft omarmd, zijn we in de eenentwintigste eeuw helaas nog steeds niet in staat om de mensenrechten wereldwijd te verdedigen”, aldus de aankondiging van de Samenwerkende Democratische Organisaties (SDO) in Enschede.

Die oproep gaat verder: “Wat maakt het dat in de oorlogsretoriek mensen in staat zijn om andere mensen massaal te vermoorden onder welk argument dan ook? Hoe kan het zo zijn dat de mensheid bijvoorbeeld niet in staat is om de oorlog in Oekraïne te beëindigen? Wat maakt het dat machthebbers kunnen beslissen dat grote groepen mensen vermoord worden, onder het mom van nationale veiligheid, of verdediging van landelijke grenzen?

Zondag 28 mei
Vanaf 12:00 uur
Hoog en Droog 25, Enschede

Na de aardbeving in Turkije zijn de militaire eenheden, die getraind zijn om bij grote rampen massaal te hulp te schieten, bewust tegengehouden. Drie dagen lang heeft de Republiek Turkije haar eigen inwoners niet te hulp geschoten. Mensen zijn massaal gestorven omdat reddingswerk is vertraagd. Is dit een vorm van volkerenmoord? Is dit een moderne vorm van genocide die door nalatigheid van de staatsapparaten is bewerkstelligd? Onder de noemer natuurramp, of volgens religieuzen “gods’ wil”, zijn er duizenden mensen aan de kou gestorven.

We hebben een lezing georganiseerd met de vooraanstaande historicus Uğur Ümit Üngör, die genocidestudies als deskundigheid heeft. Graag nodigen we iedereen uit om deze lezing bij te wonen en in gesprek te komen met elkaar.”

Over de spreker: “Üngör werd geboren in Turkije en groeide op in Enschede. Hij promoveerde in 2009 cum laude aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna doceerde hij aan de universiteit van Sheffield en vervolgens deed hij onderzoek aan de University College Dublin. Üngör doceerde van 2010 tot 2020 aan de Universiteit Utrecht. In 2012 kreeg hij de Heineken Young Scientists Award van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

In 2020 werd hij aangesteld als hoogleraar Holocaust- en Genocidestudies aan de Universiteit van Amsterdam en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Zijn belangrijkste interessegebied is de historische sociologie van massaal geweld, met bijzondere aandacht voor het moderne en hedendaagse Midden-Oosten, en zijn onderzoek richt zich met name op daderschap en collectieve geweldpleging. Hij publiceerde over de Armeense Genocide, de Rwandese Genocide, de Syrische burgeroorlog, en genocide in vergelijkend perspectief. Hij is redacteur van het Journal of Perpetrator Research en coördinator van het Syrian Oral History Project aan het NIOD.”

Eric Krebbers