12 mei, Amsterdam: debat over nut van aangifte en melding van racisme

Heeft het zin om bij de politie aangifte te doen van dit soort Zwarte Piet-racisme?
Heeft het zin om bij de politie aangifte te doen van dit soort Zwarte Piet-racisme?

Op 12 mei organiseert Stop Blackface in samenwerking met het Surinaams Inspraak Orgaan een bijeenkomst over het nut van aangifte en melding van racisme. Stop Blackface is een initiatief van New Urban Collective, Kick-Out Zwarte Piet, Initiative of Black People en European Network for People of African Descent. Sprekers tijdens de bijeenkomst zijn Quinsy Gario, Sinan Çankaya en iemand van het College voor de Rechten van de Mens. Verder vindt er ook een paneldebat plaats met vertegenwoordigers van de politie en het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam.

Debat
Dinsdag 12 mei
Van 19:00 tot 22:00 uur (inloop vanaf 18:30 uur)
Bijlmer Parktheater
Anton de Komplein 240, Amsterdam
Toegang: € 2,50 (aanmelden via deze website)
Facebook-event

Uit de oproep: “Volgens artikel 1 van de Grondwet, het gelijkheidsbeginsel, zou iedereen in ons land – ongeacht ras, geslacht, seksuele voorkeur, etc. – gelijk behandeld moeten worden. Racisme is verboden. En toch worden veel mensen dagelijks, in het onderwijs, op de arbeidsmarkt, door middel van etnisch profileren of op een andere manier, soms subtiel en soms expliciet, met racisme en discriminatie geconfronteerd.

Het Zwarte Piet debat heeft veel losgemaakt. Het aantal meldingen bij het College van de Rechten van de Mens is mede hierdoor met 40 procent toegenomen. Artiesten en activisten als Quinsy Gario, Kno’ledge Cesare en vele andere bekende en onbekende mensen die zich uitspreken tegen Zwarte Piet en racisme, worden geconfronteerd met doodsbedreigingen en discriminerende opmerkingen. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries is met de dood bedreigd, nadat hij zijn mening uitte voor een verandering van de traditie en zangeres Anouk werd bedolven onder hatelijke berichten toen ze stelling nam voor verandering. Zelfs de donkere Oranje-voetballers werden getroffen door de Pietendiscussie. Nadat ze een selfie postten, regende het discriminerende opmerkingen. Alleen in het laatste geval leidde aangifte tot een boete van slechts 360 euro. Een rechtzaak omtrent de Sinterklaasintocht in Amsterdam werd in het voordeel van de gemeente Amsterdam geoordeeld. En onlangs heeft het OM besloten niet tot vervolging over te gaan tegen organisaties die gebruik maken van Zwarte Piet.

Veel mensen die met racisme en discriminatie te maken hebben, lijken de weg naar meldpunten niet te kennen of hebben weinig vertrouwen in het nut van aangifte doen. Heeft het wel nut om een melding te doen bij een anti-discriminatiebureau? Wordt er wel wat gedaan als je aangifte doet van discriminatie of racisme? Wat wordt er eigenlijk met je melding of aangifte gedaan? Kortom, is het nutteloos of noodzakelijk om melding te doen van discriminatie of racisme?”

Harry Westerink