12 mei, Rotterdam: congres “veganisme – een inclusieve beweging?”

“Een congres met nationale en internationale sprekers, georganiseerd door Bite Back, de Nederlandse Vereniging voor Veganisme en VeganEvents.nl. Het veganisme groeit al jaren. En al jaren zijn er mensen die geen veganist willen worden, omdat ze vinden dat de verschillende vormen van menselijke onderdrukking (zoals onder andere racisme, seksisme, validisme, homofobie) eerst de wereld uit geholpen moeten worden. Ook zijn er veganisten die vormen van menselijke onderdrukking accepteren, omdat ze vinden dat veganisme alleen om de dieren gaat. Hoe hangen vormen van onderdrukking van zowel menselijke als niet-menselijke personen met elkaar samen? Hoe zorgen we er voor dat iedereen zich welkom voelt binnen het veganisme? Wat kunnen mensen die niet onderdrukt worden doen voor hen die dat wel worden? Deze vragen hebben geen eenvoudig antwoord, maar ze moeten wel gesteld worden om van de wereld een rechtvaardigere plek te maken voor iedereen. Dit congres heeft als doel de bezoekers handvatten te bieden om hier actief mee aan de slag te gaan”, aldus de oproep.

Zondag 12 mei
Van 13:00 tot 20:00 uur
Post West
Tidemanstraat 80, Rotterdam
Toegang: 10 euro of meer
Tickets
Facebook

De dagvoorzitter in Imane Nadif. Over de sprekers zegt het programma:

Sebastian McJetters: “De term radicale bevrijding is gestolen door autoritaire instellingen. Deze lezing onderzoekt hoe je het begrip kunt terugvorderen voor dieren en mensen. We zullen ook de voordelen en beperkingen van effectief altruïsme onderzoeken en waarom focussen op veganistische luxeproducten ten koste van grassroots werk slechts kapitalisme is met een groener gezicht.”

Naomi Pieter: “Waarom is Caribisch Veganisme een belangrijk proces van dekolonisatie en anti-racisme? Wat kan de vegan beweging in Nederland leren van de anti-racisme en LGBTQI+ bewegingen?”

Sabrina Starke: “Een lezing over de zwarte grondleggers van de nu westerse duurzame movement. Tegenwoordig is het hip en trendy om vegan of groen te zijn, maar leven in overeenstemming met de natuur is een eeuwenoude manier van leven voor vele inheemse volkeren. In Nederland is het gezicht van deze nieuwe beweging veelal wit. Hoe komt dat zo? Deze lezing wordt gegeven door Sabrina Starke. Sabrina Starke is artiest, sociaal ondernemer en natuurvoedingstherapeut.”

Geertrui Cazaux: “Validisme (ableism) is discriminatie, marginalisering en stigmatisering van mensen met een functiebeperking op grond van hun lichamelijke en/of verstandelijke gesteldheid. Geertrui vertelt over haar eigen ervaringen (vegan en chronisch ziek) en over validisme in de vegan en dierenrechtenbeweging. Waarom is het belangrijk om hier aandacht voor te hebben? Wat kunnen we doen om meer inclusief te zijn? Geertrui Cazaux Geertrui heeft een verleden als criminoloog (Ph.D.), opvoeder en beleidsadviseur. Ze komt al twintig jaar op voor dieren en schrijft over dierenrechten en veganisme op Graswortels en The Bruges Vegan, en over de intersecties tussen validisme en speciesisme op Crip HumAnimal.”