12 oktober, Den Haag: demonstratie RiseUp4Rojava

De Turkse aanval op Rojava is op woensdag 9 oktober begonnen. “Koerden, Arabieren en Assyriërs in Rojava gaven hun leven om te vechten tegen de Islamitische Staat in Noord-Syrië en zo de wereld veiliger te maken. Trump pleegt verraad en trekt zijn troepen terug, en het Turkse regime bereidt zich nu voor de unieke democratie van Rojava met bruut geweld te vernietigen. Dit moet gestopt worden: loop mee op 12 oktober en laat zien dat Rojava niet alleen staat! #RiseUp4Rojava”, aldus de oproep van DemNed en New World Summit.

De dag voor het begin van de aanval stuurde DemNed deze persverklaring: “De Koerden vormen een belemmering voor zijn dromen, dus wil hij ze uitroeien! De Koerden in Rojava (West-Koerdistan/Noordoost-Syrië) vormen een lichtpuntje in een duister gebied. Sinds 2012 hebben de mensen in Rojava, met een leidende rol van vrouwen, een sociaal systeem opgebouwd dat een vreedzaam, radicaal-democratisch, gendervrij leven mogelijk maakt voor alle etnische, religieuze en culturele groepen in de regio. Deze autonome zelforganisatie is gecreëerd door het sterke geloof in democratie, vrijheid en de solidariteit van alle volkeren. Rojava, waar een autonome Koerdische regio is ingesteld, wordt door de Turkse president Erdoğan bedreigd met aanvallen. Het is voor de Koerden in Nederland onverteerbaar hoe deze despoot zijn gang gaat met dreigingen en geweld tegen Koerden.

Zaterdag 12 oktober
Van 14:00 tot 16:00 uur
Malieveld, Den Haag
Facebook

Het Witte Huis heeft aangekondigd dat de strijdkrachten van de internationale coalitie zich zullen terugtrekken uit de regio en dat de verantwoordelijkheid voor de strijd tegen de overblijfselen van de zogenaamde Islamitische Staat (IS) wordt overgedragen aan Turkije. Het is een open oorlogsverklaring aan alle waarden van de mensheid om de verantwoordelijkheid voor de strijd tegen IS nu aan een land te geven dat de IS-barbaren logistiek en financieel heeft gesteund.

Het democratische zelfbestuur van Rojava heeft tot nu toe met veel diplomatieke inspanningen een Turkse aanval kunnen voorkomen en heeft de afgelopen weken alle stappen gezet die met Washington en Ankara zijn overeengekomen voor de instelling van een zogenaamde veiligheidszone. De ontwikkelingen van de afgelopen dagen laten echter duidelijk zien dat de Turkse staat onder leiding van Erdoğan nooit afstand heeft genomen van een invasie in Rojava (Noordoost-Syrië/West-Koerdistan). Erdoğan is uit op het uitroeien en vernietigen van de Koerdische bevolking op de eerste plaats en alle andere volkeren die in dit gebied leven. Zij vormen de enige belemmering voor zijn dromen om een islamitische staat te bouwen.

Een aanval van Turkije betekent, vergelijkbaar met het offensief van Turkije in Afrin, dat duizenden burgers zullen worden gedood en honderdduizenden mensen zullen worden ontheemd (waaronder mensen die al vluchteling of intern ontheemde mensen zijn). Een dergelijke operatie zal ook alle alternatieve democratische structuren in gevaar brengen die zijn opgebouwd in het gebied voor de vrijheid, vrede, gerechtigheid en de bevrijding van vrouwen. Het is een mondiaal probleem geworden en de gevolgen van een aanval op de Koerden zullen niet alleen binnen de Syrische grenzen blijven, maar zich verspreiden in de hele wereld.

De EU is bang dat Erdoğan de poorten naar Europa voor de vluchtelingen zal openzetten. Als hij de Syrische grens aanvalt, betekent dat dat vele duizenden zullen vluchten naar veilige landen. Erdoğan zal dat gebruiken door ‘zijn’ Syrische vluchtelingen, waaronder veel jihadisten, in het grondgebied te plaatsen dat hij van plan is te veroveren. Wat gaat hij met de oorspronkelijke inwoners van deze gebieden doen? Verdrijven? Erdoğan maakt duidelijk misbruik van de vluchtelingendeal en speelt op de angst van de EU in!

De Raad van Gemeenschappen Koerdistan ( DemNed) maakt zich ernstige zorgen over al deze ontwikkelingen. Wij roepen de EU op om een duidelijk standpunt in te nemen waarin mensenrechten en mensenlevens op de voorgrond staan en roepen hen op om hun angst voor vluchtelingen te overwinnen! Wij nodigen alle democratische krachten uit om deze afschuwelijke stappen om Rojava in te vallen, te veroordelen, af te keuren en solidair te zijn met de strijd van de Koerden, en deel te nemen aan onze acties die in deze week plaatsvinden.”

Eric Krebbers