13 januari, Gorinchem: protest tegen de komst van Nederlandse Nashville-initiatiefnemer Klaassen

Haatdominee Maarten Klaasen
Haatdominee Maarten Klaasen.

Aanstaande zondag zou dominee Maarten Klaassen, een van de initiatiefnemers van de Nederlandse Nashville-verklaring, komen spreken in de Grote Kerk in Gorinchem. Naar aanleiding van een petitie en de aankondiging van een protest tegen de komst van de haatdominee besloot de kerk om zijn spreekbeurt af te gelasten. Volgens de kerk had dat “alles te maken” met het omstreden pamflet. Het protest voor “tolerantie met aandacht en respect voor iedereen” gaat wel door. “Al dan niet met een zelf meegebrachte bloem die jouw gevoel voor tolerantie verbeeldt; zo geven we een collectief én persoonlijk statement af met een tegengeluid op de actualiteit van een veelbewogen week”, aldus de organisatoren.

Optocht
Zondag 13 januari
Vanaf 9:30 uur
Herdenkingsmonument van moeder en kind
Buiten de Waterpoort
Gorinchem
Facebook

De tekst van de oproep voor het protest noemt de dominee niet meer, maar in de petitie die is opgesteld door Murat Aydemir en die door ruim 200 mensen is ondertekend, staat: “Gorkumers die liefhebben ongeacht gender, seksualiteit, afkomst of religie, constateren dat de op 13 januari in de Grote Kerk geplande toespraak van een van de initiatiefnemers van de veelbesproken Nashville-verklaring, dominee Maarten Klaassen, een belediging is voor de LGBTI-gemeenschap. Als tolerante stad zitten we daar niet op te wachten in Gorinchem, en verzoeken we de komst van de dominee aan te merken als niet gewenst. Op zijn minst de toespraak uit te stellen totdat het OM besloten heeft of er strafrechtelijk onderzoek komt naar aanleiding van de verklaring.”

De Nashville-verklaring is een backlash, een laatste wanhopige poging, door religieuze fundamentalisten om het tij te keren nu LHBTIQ+-ers in meer en meer kerkgenootschappen welkom zijn. Ook het protest in Gorinchem is daar een teken van en verdient daarom ieders steun!

Eric Krebbers