13 maart, Den Haag: debat over Turkse gemeenteraadsverkiezingen en hongerstaking Leyla Güven

Ertuğrul Kürkçü

Op woensdag 13 maart organiseert de mensenrechtenorganisatie Kurds & Friends in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag het debat “gemeenteraadsverkiezingen in Turkije op 31 maart 2019 en solidariteit met Leyla Güven in haar hongerstaking op 130ste dag”. Speciale gast is Ertuğrul Kürkçü, die van juni 2011 tot juni 2018 namens de linkse partij HDP in het Turkse parlement zat en momenteel erevoorzitter is van die partij. De Kamerleden Sadet Karabulut (SP) en Martijn van Helvert (CDA) zullen beiden kort reageren op zijn verhaal, waarna er discussie plaatsvindt met het publiek.

Woensdag 13 maart
Van 20:00 tot 22:00 uur (zaal open 19:30 uur)
Nieuwspoort
Lange Poten 10, Den Haag
Verplicht aanmelden: Kurdsandfriends@gmail.com

In de uitnodiging staat verder: “De mensenrechten staan in Turkije al lange tijd onder druk. Er is een grootschalige aanval gaande op democratisch verkozen volksvertegenwoordigers en de Koerdische bevolking. Steeds meer journalisten en academici zitten in detentie. De afgelopen jaren zijn zeker 165 mediakanalen en 37 vrouwencentra onder dwang gesloten. Op 30 maart 2014 waren er 105 burgemeesters van de HDP verkozen. Inmiddels zijn 84 van deze burgemeester uit het ambt gezet en heeft de Turkse regering eigen AKP-ambtenaren in plaats daarvan aangesteld. De 89 burgemeesters zijn in gevangenschap genomen vanwege hun politieke opvattingen. De Turkse president Erdoğan liet al eerder verstaan dat hij ook bij de komende verkiezingen eventueel verkozen burgemeesters van de pro-Koerdische HDP uit hun ambt zal zetten. Er wordt verwacht dat de HDP in de aanloop naar de verkiezingen weer zwaar onder vuur zal komen te liggen van de Turkse staat. Een van de leden in het Turkse parlement voor de HDP, Leyla Güven, is ondertussen bezig met een uitputtende hongerstaking van inmiddels meer dan 110 dagen om de vrijlating van politieke gevangenen te eisen. Onder hen de sinds 1999 gevangen zittende Koerdische PKK-leider Abdullah Öcalan. Er komen verkiezingen aan terwijl tientallen parlementariërs, burgemeesters en volksvertegenwoordigers in gevangenschap zitten. Burgemeesters en kandidaten voor de gemeenteraad worden aangehouden. In hoeverre kunnen de verkiezingen democratisch verlopen en wat gaat er daarna gebeuren?”

Gewapend verzet

Kürkçü is een activist met een lange geschiedenis. Hij werd in 1970 voorzitter van de Turkse Revolutionaire Jeugd Federatie (DEV-GENÇ) en sloot zich na de Turkse militaire coup van 1971 aan bij het gewapende verzet. Hij nam onder meer deel aan de ontvoering van 3 NAVO-technici. Hij werd samen met zijn kameraden in Kızıldere door eenheden van de politie aangevallen. Als enige overlevende werd hij ter dood veroordeeld. Dat vonnis werd later omgezet in 14 jaar gevangenisstraf. In 1996 was hij een van de oprichters van de ÖDP en een jaar later werd hij tot 10 maanden gevangenisstraf veroordeeld wegens het naar het Turks vertalen van een rapport van Human Rights Watch getiteld “War and people: arms transfers and violations of the laws of war in Turkey”. Meer over Kürkçü lees je op Wikipedia.

Eric Krebbers