13 november, Den Haag: twee acties tegen het extreem-rechtse Pegida

Poster.
Poster.

Op 13 november wil het extreem-rechtse Pegida opnieuw in Den Haag gaan demonstreren. De Haagse Anti-Fascistische Actie (AFA) organiseert een tegendemonstratie. Ook Laat Ze Niet Lopen roept op om in actie te komen tegen de racisten. “Blokkeer, saboteer en overstem de demonstratie van het racistische Pegida! Laat Ze Niet Lopen!”, aldus die organisatie.

Zondag 13 november

Demonstratie (AFA)
Kerkplein, Den Haag
Vanaf 12:00 uur
Facebook

Laat Pegida Niet Lopen
Locatie nog onbekend
Vanaf 14:00 uur
Meer info volgt op Facebook

Uit de oproep van AFA: “Pegida probeert zich netjes voor te doen maar de leider van Pediga, Edwin Wagensveld was afgelopen maand nog de hoofdspreker op een neo-nazi-demonstratie in het Duitse Dortmund. Demonstraties van Pegida in Nederland trekken veel extreem-rechtse figuren, en ook in toespraken tijdens de afgelopen demonstraties in Den Haag liet Pegida een onversneden racistische boodschap horen. Wij vinden dat er in Den Haag geen ruimte moet zijn voor racisme. Of het nou komt van Pegida, van partijen als de VVD en PVV of in de vorm van het racistische vluchtelingenbeleid van de overheid. Racisme is niet te tolereren en moet gestopt worden.”

Laat Ze Niet Lopen: “Pegida is een van origine Duitse racistische beweging. Hun demonstraties bestaan dan ook bijna geheel uit extreem-rechtse figuren en neo-nazi’s van groepen als het fascistische Voorpost en de neo-nazi partij NVU. De leider van Pegida, wapenhandelaar Edwin Wagensveld, ging afgelopen zomer nog op vluchtelingenjacht in Bulgarije samen met Bulgaarse neo-nazi’s in legeruniformen. Hoewel Pegida zegt tegen geweld te zijn is hun Facebook-pagina een platform waar volop gewelddadige acties tegen vluchtelingen, migranten en iedereen die niet in hun wereldbeeld worden toegejuicht. Nu probeert Pegida de weerzinwekkende aanslagen die vijftien jaar geleden plaatsvonden in New York te misbruiken om hun racistische gedachtegoed te legitimeren en kracht bij te zetten. Maar racisme is nooit de oplossing, de ene verschrikkelijke daad kan niet met de andere verholpen worden.”

Laat Ze Niet Lopen roept iedereen op om na de AFA-demonstratie (van 12:00 tot 14:00 uur) zelf verder actie te ondernemen tegen Pegida. “Organiseer jezelf en je vrienden, fluit ze uit, overstem ze, blokkeer, laat zien dat ze niet welkom zijn! Eerdere demonstraties van Pegida zijn door toedoen van tegenacties altijd vrij beperkt gebleven. Het is aan ons om samen de druk op de ketel te houden en de ruimte voor Pegida zo klein mogelijk te houden!”

Eric Krebbers