13 november, Maastricht: KOZP-demonstratie tegen Zwarte Piet (afgelast!)

Op 13 november organiseert Maastricht kan het in Maastricht een demonstratie tegen de racistische karikatuur Zwarte Piet.

Uit de oproeptekst: “Ieder kind en volwassene die in Nederland woont heeft recht op een veilige en inclusieve samenleving. Dat is het standpunt van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en steeds meer Nederlanders: de laatste peilingen laten zien dat inmiddels de meerderheid van de Nederlanders een Sinterklaasfeest wil zonder Zwarte Piet. Maar we zijn er nog niet, daarom doen wij een dringend beroep op je om ook dit jaar samen met ons een krachtige stem voor verandering te laten horen.

Zaterdag 13 november
Vanaf 10:00 uur
Maastricht
(locatie wordt later bekend gemaakt)
Facebook

Terwijl de ene na de andere gemeente in Nederland (door voortschrijdend inzicht) overgaat tot een inclusieve Sinterklaasintocht, blijven een aantal gemeenten achter. Zij blijven de racistische karikatuur faciliteren en houden zo Zwarte Piet financieel aan de beademing. Maastricht is zo’n gemeente die anno 2021 nog steeds niet heeft begrepen dat racisme geen kinderfeest is. Het is onbegrijpelijk hoe Maastricht als bekende Europese stad dit nog internationaal kan verkopen.

Maastricht heeft in 2015 samen met de steden Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Meppel publiekelijk via een gezamenlijk persbericht laten weten Zwarte Piet aan te passen. Wij citeren de woorden van Ger Thelosen, de toenmalige voorzitter van de intochtorganisatie Maastricht: ‘De intocht van Sinterklaas is een traditie waar velen ieder jaar naar uitkijken. Door kleine aanpassingen aan de Pieten zorgen we er samen voor dat iedereen dit kinderfeest weer met overtuiging kan vieren. We zijn blij dat de traditie kan worden voortgezet en het Sinterklaasverhaal kan worden doorverteld.’

Maastricht heeft haar belofte 6 jaar later nog steeds niet waargemaakt. Ook dit jaar zijn er Zwarte Pieten bij de intocht, gesubsidieerd door de gemeente en gesponsord door een lange lijst lokale ondernemingen.

Voor Kick Out Zwarte Piet reden om op zaterdag 13 november een landelijke demonstratie in Maastricht te houden.

Onze demonstratie is gericht aan:

  • de racistische karikatuur Zwarte Piet;
  • de gemeente Maastricht die subsidie verleent aan een evenement dat kinderen blootstelt aan racisme;
  • alle sponsoren die deze uiting van racisme mogelijk maken;
  • het aanwezige publiek dat juichend een racistisch feestje meeviert.

Kick Out Zwarte Piet roept iedereen die het belang van een inclusief Sinterklaasfeest inziet op om op zaterdag 13 november 2021 naar Maastricht te komen en samen met ons te demonstreren. Neem borden en spandoeken mee. Samen staan we sterker en samen zijn we luider.

Veiligheid is belangrijk

Hou rekening met de 1,5 meter afstand. Voel je je grieperig, blijf dan aub thuis. Reis samen en maak gebruik van het buddy-systeem.

Checklist

Neem je ID mee. Neem desgewenst een gezichtsmasker mee (respecteer elkaars wensen hierover). Volg instructies op van de autoriteiten. Je mag politieambtenaren filmen. Film horizontaal en belemmer de wetshandhaving niet. Blijf rustig in het contact met politie. Lees hier wat je rechten zijn. Zorg dat je mobiele telefoon opgeladen is (neem eventueel ook een powerbank mee).”

Harry Westerink