14 juni, Leiden: Black Lives Matter-protest tegen politiegeweld en institutioneel racisme

Schilderij van Ka. Meer van haar werk vind je hier.

Op 14 juni wordt ook in Leiden een Black Lives Matter-protest georganiseerd, tegen politiegeweld en institutioneel racisme.

Uit de oproeptekst: “Iedereen heeft gezien hoe op 25 mei George Floyd door politiegeweld het leven is ontnomen. Zijn woorden ‘I can’t breathe’ heeft miljoenen in ademnood gebracht. Bij de emotionele uitvaart op dinsdag 9 juni zei Brooke Williams, een nichtje van Floyd: ‘Zolang als ik adem, zal er gerechtigheid komen’.”

“Daarbij sluit Black Lives Matter in Leiden aan. Geraaktheid concreet maken door verzet tegen elke vorm van racisme. Niet aanvaarden dat mensen met een donkere huidskleur anders beoordeeld en behandeld worden. Niet wegkijken als wie dan ook maar fysiek en geestelijk de nekklem krijgt. Benoemen wat je ziet en dat aan de kaak stellen: silence is violence. Opkomen voor gerechtigheid en de medemens met compassie behandelen is in Nederland net zo nodig als waar dan ook in de wereld. Tegenover individueel en institutioneel racisme zetten we dit weekend in op waardering van mensen met een donkere of getinte huidskleur en voor allen die worden gediscrimineerd. Zolang wij ademen, zullen we ons inzetten voor Black Lives Matter.”

Zondag 14 juni
Van 15:00 tot 16:00 uur
Sportpark De Vliet
Voorschoterweg 8, Leiden
Facebook

Vanwege het coronavirus worden de deelnemers aan het protest verzocht om een mondkapje te dragen en 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Wie gezondheidsklachten heeft, dient thuis te blijven. Verder wordt opgeroepen om je voor het protest aan te melden via de Facebook-pagina.

Harry Westerink