15 april, Den Haag: demonstratie tegen de nieuwe dictator in Soedan – AFGELAST!

Op 15 april gaan Soedanese vluchtelingen opnieuw demonstreren bij de Soedanese ambassade in Den Haag. Dat gebeurde gisteren ook al. Ze protesteren daarmee tegen de machtsovername in Soedan, omdat de ene misdadiger en mensenrechtenschender, Omar Al-Bashir, is ingeruild voor de andere misdadiger en mensenrechtenschender, namelijk Awad Mohamed Ahmad Ibn Auf, die minister van Defensie was in het regime van Al-Bashir. De strijd voor democratie en vrijheid in Soedan gaat door, dat is de boodschap die Soedanese vluchtelingen willen uitdragen.

Even leek het er gisteren op dat er goed nieuws was voor al die Soedanezen in Soedan en elders in de wereld die sinds eind 2018 massaal in opstand zijn tegen het dictatoriale regime van Al-Bashir. Er werd namelijk verkondigd dat er door het leger een staatsgreep was gepleegd en dat Al-Bashir was afgetreden. Maar al snel bleek dat het ging om oude wijn in nieuwe zakken. Of, zoals de Soedanese opstandelingen het uitdrukken: “Al-Bashir is vervangen door een nieuwe Al-Bashir”.

Net als Al-Bashir heeft ook Ibn Auf bloed aan zijn handen. Beiden zijn verantwoordelijk voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. En daarom moeten beiden worden vervolgd en veroordeeld door het Internationaal Strafhof in Den Haag. De Soedanese opstandelingen van onderop blijven zich verzetten tegen de repressie van dictators en hun handlangers, en tegen de collaboratie van de machthebbers van de Europese Unie, die Soedanese dictators gebruiken om vluchtelingen tegen te houden.

Maandag 15 april
Van 12:00 tot 16:00 uur
Soedanese ambassade
Koninginnegracht 63-64, Den Haag

Harry Westerink