15 juni, Enschede: herdenking van de Aramese genocide van 1915

“Op donderdag 15 juni 2023 organiseert Comité 1915 een herdenking van de genocide op Arameeërs die plaatsvond in 1915. Het programma bevat onder andere toespraken van politici, historici, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en andere prominenten. Ook nemen Turkse Nederlanders deel aan deze herdenking. Het programma start om 19:00 uur in het Volkspark te Enschede (ingang aan de Stadsmatenstraat)”, aldus de aankondiging.

“De genocide van 1915 vormt een historisch dieptepunt van de vervolging van de Arameeërs. In 1915 werd meer dan 70 procent van de Arameeërs vermoord. De christenen, waaronder Arameeërs, vormden ongeveer 20 procent van de bevolking in Turkije. Anno 2023 is minder dan 1 procent van de bevolking christen.”

Donderdag 15 juni
Van 19:00 tot 20:30 uur
Volkspark, Enschede

Over het Comité 1915: dat “is een samenwerkingsverband van Aramese organisaties in Twente met als doel de genocide op Arameeërs te herdenken en het publiek in Nederland te informeren over deze genocide. Aan Comité 1915 nemen de onderstaande organisaties deel: de Aramese Federatie, de Aramese Beweging voor Mensenrechten, de Aramese televisiezender Suryoyo Sat Nederland, de Aramese vereniging Abgar Rijssen, Platform Aram Enschede, de Suryoye Aramese Vereniging Oldenzaal, Baradaeus Hengelo.”

Uitgenodigd als spreker is helaas ook Roger van Oordt, honorair consul van apartheidsstaat Israël.

Eric Krebbers