Racisme binnen GroenLinks

Mijn naam is Debora Fernald, Statenlid GroenLinks Provincie Zuid-Holland, kunstdocent en ik ben moeder van een inmiddels 17-jarige dochter. Ruim negen jaar geleden werd ik gekozen als GroenLinks gebiedscommissielid Kralingen-Crooswijk. Met de woorden ‘Doe STOER’ (Samen Tegen Onrecht En Racisme) was ik vastberaden de problemen die mensen ervaren, wat betreft racisme, discriminatie en onrecht, aan te pakken. Inmiddels ben ik met voorkeurstemmen gekozen tot GroenLinks-Statenlid. Tijdens de 4 mei-herdenking, werd het volgende gezegd. “Elke oorlog begint met woorden.” Ik dacht terug aan de woorden van een bestuurslid GroenLinks Rotterdam, die zei: “Waarom ben je zo boos?” En vervolgens deelde hij mij mee dat ik geen succes zou hebben en niets zou bereiken vanwege mijn uiterlijk. Zo moet ik “mijn afro-haar samenbinden en glad naar achteren dragen”. “Dat doen al die andere zwarten die succes hebben ook”, aldus het GroenLinks-bestuurslid. Kortom, ik zie er niet professioneel uit en ik kan niet mezelf zijn als ik succes wil hebben. Volgens dit bestuurslid staat “mijn uiterlijk en afro-haar” tegenwoordig nog onmiskenbaar voor mislukking en niet voor succes. Verder zei hij over mijn dochter: “Dan had je de pil moeten slikken, dan had je geen kind gehad.” En dan nog de opmerking waarbij hij sprak over “die ene wel geschikte n*g*r”. Naar aanleiding van de Black Lives Matter-protesten zei hij: “Ik ga zorgen dat al die ‘zwarten’ GroenLinks gaan stemmen en ik ga van GroenLinks de grootste partij in Rotterdam maken.” Nadat ik mijn beklag had gedaan bij Jesse Klaver, kreeg ik plotseling vijandigheid over mij heen en werd ik het doelwit van een ‘destructieve’ aanval, door mij overal ‘in kwaad daglicht te stellen,’ mijn prestaties naar beneden te halen en te bagatelliseren.

Debora Fernald in Elke oorlog begint met woorden… (Metronieuws.nl)

Inmiddels is Fernald uit de GroenLinks-Statenfractie gezet.