15 oktober, Den Haag: demonstratie voor behoud van De Samenscholing

Op 15 oktober vindt er in Den Haag een demonstratie plaats voor behoud van De Samenscholing. “Op 31 oktober wil de gemeente Den Haag overgaan tot sluiting en ontruiming van sociaal-cultureel centrum De Samenscholing”, aldus de oproeptekst. “Al meer dan zeven jaar biedt De Samenscholing – voortgekomen uit de gekraakte vrijplaats De Vloek – ruimte aan tal van initiatieven in Moerwijk. Wij zijn tegen de plannen van de gemeente en willen in Moerwijk blijven. Ga met ons op 15 oktober de straat op voor het behoud van De Samenscholing!”

De oproeptekst vervolgt met: “In 2015, na de ontruiming van De Vloek, werd De Samenscholing met een contract voor tien jaar in gebruik genomen. De gemeente paste echter het contract aan en heeft het nu helemaal opgezegd. Zo zouden een weggeefwinkel, veganistisch eetcafé Water & Brood, een DIY concertzaal en opnamestudio, een anarchistische bieb, diverse werkplaatsen en meer moeten verdwijnen voor besloten bedrijfsruimten. Alweer worden openbare sociale initiatieven die voor honderden mensen in Den Haag van waarde zijn, verdreven onder het mom van winstdenken en saaie stadhuisplannen.

Zaterdag 15 oktober
Vanaf 15:00 uur
Stationsplein (bij station Hollands Spoor), Den Haag
Radical Events

Ook al steunt een groot deel van de directe buren De Samenscholing, toch weigert de gemeente om hun plan te veranderen. Met het idee van ‘opwaardering van de wijk’ moet nu een sociaal-cultureel centrum dat gebaseerd is op solidariteit en zelfbestuur sluiten. Daarbij sluit de gemeente een levendige en bruisende plek voor kunst en muziek die internationaal bekend staat.

Laten we daarom met zoveel mogelijk mensen op zaterdag 15 oktober door de straten van Den Haag trekken om aan de gemeente te laten zien wat we van hun plannen denken. Laten we de straat opgaan voor een levendige, sociale en betrokken stad die niet wordt geregeerd door geld en macht.”

Harry Westerink