15 september: presentatie van campagne “Zwarte Piet is racisme”

T-shirts met de sjabloontekst "Zwarte Piet is racisme".

De strijd tegen het racistische fenomeen Zwarte Piet, de dommige knecht van de witte baas Sinterklaas, moet niet alleen in de maand december worden opgepakt. Daarom heeft een aantal activisten recentelijk tijdens culturele festivals actie gevoerd door t-shirts te bespuiten met de sjabloontekst “Zwarte Piet is racisme”. Op 15 september organiseren ze een bijeenkomst over hun campagne.

15 september, 19:30 uur
Delicatessen
Sumatrastraat 32, Amsterdam

Bij allerlei festivals in de zomermaanden hebben de activisten festivalgangers uitgedaagd om stelling te nemen tegen Zwarte Piet. Ze vroegen hen of ze hun kleding wilden laten bespuiten met de anti-racistische tekst. Ook verkochten ze zelf t-shirts met de tekst erop. Hoe meer mensen zichtbaar uiting geven aan hun ongenoegen over de relatie tussen de zwarte knecht en de witte baas, hoe meer tegenwicht wordt opgebouwd tegen het racisme van het Sinterklaasfeest. In de “Zwarte Piet is racisme”-actie is al veel energie gestoken. Op 1 juli waren de activisten present bij het Keti Koti-festival, op 10 juli bij de Artmarket, op 16 juli bij het Metro 54-festival, op 23 juli bij de Zelfgemaakte Markt, op 30 juli bij het Zomercarnaval, op 31 juli bij het Reggae Festival Outdoor, op 7 augustus bij de Sunday Market, op 20 augustus bij Melting Pop, van 26 tot en met 28 augustus bij de Amsterdamse Uitmarkt, en op 3 september in het Van Abbemuseum in Eindhoven.

Tijdens de bijeenkomst op 15 september geven de activisten een indruk van hun activiteiten tot nu toe, aan de hand van een fototentoonstelling, performances, en een publieksdiscussie. Ook laten ze een voorproefje zien van de expositie die ze in oktober gaan houden. Met die tentoonstelling en het bijbehorende culturele en activistische programma willen ze de invloed van de racistische black face-traditie tonen en een aanzet geven tot meer actie tegen Zwarte Piet.

Meer weten of een bijdrage leveren aan de campagne? Mail: zwartepietisracisme@gmail.com

Harry Westerink