16 juli, Den Haag: manifestatie voor behoud van sociaal-cultureel centrum Samenscholing

De Samenscholing, een onafhankelijk alternatief sociaal-cultureel centrum in Den Haag met uiteenlopende projecten en initiatieven, dreigt als gevolg van gemeentelijke plannen verloren te gaan. Het centrum houdt daarom op 16 juli een manifestatie in Den Haag met tal van activiteiten. Kom ook en steun het behoud van de Samenscholing.

Naar eigen zeggen biedt de Samenscholing “een toegankelijk Haags platform voor alternatieve cultuur” en draagt het centrum bij “aan inclusieve sociaal-maatschappelijke verbeteringen. De stad Den Haag heeft een zeer diverse inwonersamenstelling en het is belangrijk dat al deze bevolkingsgroepen zich thuis voelen in deze stad. De alternatieve cultuur is de afgelopen jaren in het veranderende maatschappelijk landschap minder zichtbaar geworden in Den Haag, maar net als in iedere grote stad, is er voor een deel van de inwoners een blijvende behoefte aan een toegankelijk alternatief sociaal-cultureel centrum. De Samenscholing vervult die rol en is voor velen een belangrijke toevoeging aan het Haagse sociaal-culturele leven, die niet op andere plekken in de stad te vinden is.”

Zaterdag 16 juli
Van 13:00 tot 17:00 uur
Spuiplein, Den Haag
Facebook

Uit de oproeptekst voor de manifestatie: “De Samenscholing heeft eind april bericht gekregen haar spullen te moeten pakken om plaats te maken voor de herontwikkeling van de Beatrijsstraat 8-12 in Moerwijk, Den Haag. Vanuit boosheid en onvrede met de gang van zaken houdt De Samenscholing op zaterdag 16 juli een manifestatie op het Spuiplein in Den Haag met onder andere live muziek, een circus met kinderprogramma, presentaties en eten. Al deze activiteiten worden verzorgd door initiatieven vanuit De Samenscholing zelf.

Langs deze weg hopen wij, de Samenscholing, een beeld neer te zetten van wat opnieuw verloren dreigt te gaan als gevolg van de plannen van de gemeente Den Haag. De herhaaldelijke ontmanteling van sociale centra en culturele vrijplaatsen dreigt opnieuw te leiden tot gebrek aan de ruimte die als voedingsbodem dient van verschillende initiatieven en waar activiteiten op een laagdrempelige en solidaire manier georganiseerd kunnen worden.

De Samenscholing ontstond meer dan 6 jaar geleden na de ontruiming van de gekraakte vrijplaats De Vloek in 2015. In het nieuwe pand in Moerwijk vestigde zich het eetcafé Water en Brood, voorheen in De Vloek en De Blauwe Aanslag, en de concert- en feestzaal Piratenbar. Over de jaren hebben zich steeds meer initiatieven in het pand gevestigd, zoals een weggeefwinkel, een anarchistische bibliotheek en boekwinkel, een houtwerkplaats en een opnamestudio. De Samenscholing heeft nog potentie voor veel meer en dus moet het sociaal centrum blijven. Kom samen met ons die boodschap verspreiden op het Spuiplein in Den Haag, 16 juli om 13.00 uur!

Op de sociale media van de Samenscholing zijn de laatste updates te vinden rondom de manifestatie, wij hopen samen met een groot aantal bezoekers een tegengeluid te geven aan de besluitvorming van de gemeente Den Haag.”

Harry Westerink