16 juni, Den Haag: bijeenkomst over strijd tegen dwangarbeid

De Haagse Mug.
De Haagse Mug.

Op 16 juni organiseert de Haagse Mug in samenwerking met Doorbraak een bijeenkomst over de strijd tegen verplicht onbetaald werken, met als sprekers onder meer de bijstandsgerechtigde Beatrice en Doorbraak-activist Harry Westerink. De bijeenkomst is er nadrukkelijk op gericht om na te gaan in hoeverre ook in Den Haag actie tegen dwangarbeid voor baanlozen van de grond kan komen.

Bijeenkomst
Dinsdag 16 juni
Van 20:00 tot 22:00 uur
(inloop vanaf 19:30 uur)
Panderbar
Binnendoor 32, Den Haag

Onlangs publiceerde Beatrice een schokkend verhaal in drie delen over haar ervaringen met de praktijk van het lokale bijstandsbeleid. In een paar maanden tijd had ze zo ongeveer alles aan den lijve ondervonden wat baanlozen kunnen meemaken: vernederd worden door onbeschofte ambtenaren, gek gemaakt worden door het doolhof van de bureaucratie, met dwangarbeid worden bedreigd, en gestraft worden met stopzetting van de bijstandsuitkering. Eerder lieten we al Parvaneh aan het woord die de hele dag onbetaald snoep moest inpakken voor de Haeghe Groep.

Tijdens de bijeenkomst komen de achtergronden en de praktijk van het bijstandsbeleid aan de orde, evenals de concrete ervaringen van mensen in de bijstand. Ook wordt ingegaan op al langer lopende campagnes tegen dwangarbeid, onder meer in Leiden, Amsterdam en Groningen, en de daarbij behaalde resultaten. Tot slot proberen we een antwoord te krijgen op de vraag: “Wat gaan we in Den Haag doen tegen dwangarbeid?”.

Harry Westerink

Klik op de flyer voor de beter leesbare PDF-versie.
Klik op de flyer voor de beter leesbare PDF-versie.