16 november, Amsterdam: manifestatie tegen Zwarte Piet

Deel van het affiche.
Deel van het affiche.

De dag na de landelijke Sinterklaasintocht in Gouda, met het protest tegen de aanwezigheid van Zwarte Piet, is er ook bij de Amsterdamse intocht een vreedzame manifestatie. De organisatoren Zwarte Piet Is Racisme en Zwarte Piet Niet “willen een stem geven aan de duizenden Nederlanders van diverse achtergronden die graag een kinderfeest willen zonder racistische elementen”. Het protest is een vervolg op de bijzonder inspirerende demonstratie vorig jaar op het Beursplein. Kom ook en help mee om dit jaar dat anti-racistische geluid nog verder te versterken!

Vreedzame manifestatie
Zondag 16 november, van 11:00 tot 12:00 uur
Beursplein, Amsterdam
Facebook-evenement

Uit de oproep: “Op zondag 16 november vindt ook de Sinterklaasintocht in Amsterdam plaats. De afgelopen jaren heeft een groeiend aantal Nederlanders een stem voor verandering laten horen. Helaas komt ook dit jaar de goedheiligman wederom naar de hoofdstad met racistische karikaturen in zijn gevolg. Zwarte Piet is een racistisch stereotype van de zwarte mens en een groeiend aantal Nederlanders, van jong tot oud, en van alle kleuren en gezindten wil daar niet langer mee worden geconfronteerd in de publieke ruimte, op de school van onze kinderen en op de werkvloer.”

Hoe de Pieten bij de intocht er precies uit zien is nog niet duidelijk. Dat hangt voor een gedeelte nog af van de uitspraak van de Raad van State, op 12 november. Maar burgemeester Eberhard van der Laan heeft al duidelijk gemaakt dat de veranderingen dit jaar vooral cosmetisch zullen zijn. Slechts een kwart van de Pieten zal geen Zwarte Piet maar roetpiet zijn. Daarnaast hebben de Pieten geen dikke rode lippen en oorringen meer.

Verklaring

De organisatoren hebben ook een verklaring naar buiten gebracht die andere organisaties kunnen ondertekenen. In die verklaring stellen ze dat de strijd niet alleen gaat om Zwarte Piet, maar deel is van de bredere strijd tegen racisme. Ze eisen een verandering van Zwarte Piet en vragen ook om solidariteit in die bredere strijd: “De tijd is gekomen dat wij, alle Nederlanders met een migrantenachtergrond, de krachten bundelen. Het is tijd dat wij samen ten strijde trekken tegen institutioneel racisme, met al haar systematische en symbolische aspecten, die ons ervan weerhoudt om volwaardige burgers te zijn in Nederland.”

Flink wat actieve leden van Doorbraak zijn Nederlanders “met een migrantenachtergrond”, en we steunen de boodschap van de verklaring allemaal samen als anti-racistische organisatie. We roepen iedereen op om de verklaring ook te ondertekenen.

Frodo Tromp