16 oktober, Leiden: derde actiebijeenkomst voor 14 euro minimumloon #Leidenvoor14

De landelijke campagne #Samenvoor14 voor een minimumloon van 14 euro komt inmiddels aardig op stoom. In diverse steden staan mensen op en worden bijeenkomsten georganiseerd. Zo ook in Leiden, waar we met #Leidenvoor14 op 16 oktober alweer onze derde actiebijeenkomst houden. Op de vorige twee meetings was het behoorlijk druk en hebben we veel plannen gemaakt. We kunnen altijd meer mensen gebruiken om mee te denken en te doen!

Heb jij een baan met minimumloon of daar net boven? Of zit je in een uitkering? Krijg je AOW? Heb je het idee dat de boodschappen steeds duurder worden, maar je inkomen niet meegroeit? Terwijl de regering zegt dat de crisis voorbij is….

Twee miljoen mensen voelen op dit moment niets van de economische groei. Sterker nog, hun inkomen is in de afgelopen veertig jaar twintig procent minder waard geworden! En dat terwijl de winsten van grote bedrijven groter en groter worden. Nederland is gigantisch rijk. Die rijkdom gaan we eerlijker verdelen. Het minimumloon moet daarom om te beginnen naar 14 euro per uur. Daarmee stijgt ook het inkomen van mensen met een uitkering en AOW.

Woensdag 16 oktober
Van 19:30 tot 21:00 uur
Vakbondshuis, FNV Lokaal
Rooseveltstraat 55, Leiden

Meer over de landelijke campagne lees je op de website en de Facebook-pagina van de campagne en hier op de Doorbraak-website.

In april dit jaar lanceerde de FNV de #Samenvoor14 campagne in Rotterdam. Sinds eind vorig jaar zijn daar in een aantal wijken door actieve buurtbewoners en FNV-organizers buurtcomité’s gevormd, die niet alleen opkomen voor een hoger minimumloon, maar ook voor betere wijkvoorzieningen. Vorig jaar werd al een “Word wakker en sta op”- mars door Rotterdam-Zuid georganiseerd.

In juni dit jaar werd er een actie georganiseerd bij het gezondheidscentrum in Beverwaard, omdat er onder buurtbewoners veel klachten zijn over te weinig artsen en een slechte bereikbaarheid. En in juli organiseerde het buurtcomité van de Afrikaanderwijk een buurtactie in de speeltuin, om handtekeningen op te halen voor een petitie gericht aan burgemeester Aboutaleb. Hij moet zich uitspreken voor een hoger minimumloon, vinden deze Rotterdammers. Ook in Leeuwarden is men begonnen met het organiseren van lokale acties. Op 3 juli werd een treinkaartje aan burgemeester Crone overhandigd met de eis dat hij in Den Haag voor een hoger minimumloon zou gaan pleiten.

Door eerst lokaal steun op te bouwen kunnen we daarna de krachten bundelen en bij de landelijke overheid erop aandringen dat het minimumloon daadwerkelijk verhoogd moet gaan worden. En dat is goed voor iedereen die het niet al te breed heeft, ongeacht leeftijd, geslacht, achtergrond of gezondheid. We moeten samen een vuist maken. Iedereen die dat wil, kan bijdragen, in zijn of haar stad of regio. Ook in Leiden!

#Samenvoor14 #Leidenvoor14

Eric Krebbers