17 oktober, Amsterdam: benefiet “Wat is de Rojava revolutie?”

Spandoek van DAF.
Spandoek van DAF.

Op zaterdag 17 oktober organiseert de Anarchistische Groep Amsterdam (AGA) een dag over Rojava en de toekomst van de sociale revolutie daar. De opbrengst van deze dag zal gaan naar het werk van de Revolutionaire Anarchistische Actie (Devrimci Anarşist Faaliyet, DAF) in Kobani. Rojava is een streek in Noordoost-Syrië waar voornamelijk Koerden wonen. Sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië, nu vier jaar geleden, heeft deze streek zich autonoom verklaard en is er een systeem van directe democratie en zelfbeheer ingevoerd.

Benefiet
Zaterdag 17 oktober, vanaf 14:00 uur
Teatro Munganga,
Schinkelhavenstraat 27, Amsterdam
Entree gratis, donaties gaan naar DAF
Vanaf 19:00 uur
Eten bij Meisie Mou in de MKZ
(om de hoek, Schinkelstraat 14)
Met o.a. Koerdische live muziek.

Deze sprekers zullen zich buigen over vragen als: Wat is de achtergrond en context van de sociale revolutie in Rojava? Is het wel een revolutie en wat houdt die revolutie eigenlijk in? En wat zijn de uitdagingen, in het heden en voor de toekomst?

  • Een Koerdische activiste. Ze is actief in de Koerdische onafhankelijkheidsbeweging, in Koerdistan en hier.
  • Documentairemaker Reber Dosky. Hij was verschillende keren in Kobani ten tijde van de belegering en maakte daarover onder andere de korte documentaire: “Een dag uit het leven van een sluipschutter tegen IS”.
  • Onderzoeker Joost Jongerden. Hij is speciaal geïnteresseerd in de wijze waarop politiek, identiteit en geografische factoren samenkomen en zich ontwikkelen in conflictgebieden. Zijn focus is op met het Midden-Oosten en op Turkije en Koerdistan in het bijzonder.

Het exacte programma wordt later bekend gemaakt op de site van AGA.

AGA schrijft in de oproep over de sociale revolutie in Rojava: “Een van het meest in het oog springende ontwikkelingen daarbij is de positie en de rol die vrouwen spelen in de samenleving. Helemaal als die positie wordt vergeleken met die van vrouwen in de omringende landen waar die positie de afgelopen jaren ernstig verslechterd is of onder zware druk staat. Door het economisch zelfbestuur, het radicaal democratisch bestuur en de zichtbare en actieve rol die vrouwen spelen op elk niveau van de samenleving lijkt er in Rojava een sociale revolutie te hebben plaats gevonden.”

En over Kobani en DAF: “Het stadje Kobani aan de Turks-Syrische grens vormt de hoofdstad van een van de kantons van Rojava. Kobani werd wereldberoemd toen de slecht bewapende verdedigers van de stad, tegen alle verwachting in, maandenlang standhielden tegen de zwaarbewapende Islamitische Staat. De stad werd grotendeels verwoest in de gevechten. Activisten van allerlei socialistische en anarchistische groepen helpen bij de wederopbouw van Kobani, waaronder de Turkse groep DAF. Zij waren ook actief in Kobani ten tijde van de belegering door IS en zij zijn nu nauw betrokken bij het organiseren van de wederopbouw van de samenleving. De opbrengst van deze dag zal gaan naar het werk van de DAF in Kobani.”

Eric Krebbers

Flyer.
Flyer.