18 januari, Amsterdam: herdenking van de 12 jaar geleden vermoorde Armeense journalist Hrant Dink

Den Haag, 2007: protest na de dood van Hrant Dink.
Den Haag, 2007: protest na de dood van Hrant Dink.

Op 18 januari organiseren de Federatie Armeense Organisaties Nederland (FAON) en het International Institute for Research and Education (IIRE) een eerbetoon aan de 12 jaar geleden vermoorde Armeense journalist Hrant Dink.

Bijeenkomst
Vrijdag 18 januari
Aanvang: 19:00 uur
IIRE Institute
Lombokstraat 40
Amsterdam
Toegang gratis
Vooraf aanmelden noodzakelijk: info@faon.nl
Facebook-event

De oproep: “De wereld was geschokt toen op 19 januari 2007 de Armeens-Turkse journalist en hoofdredacteur van het weekblad Agos, Hrant Dink, in koelen bloede voor de deur van zijn kantoor in Istanboel werd doodgeschoten door een zeventienjarige Turkse nationalist. Ondanks dat hij bedreigd werd, was hij verder gegaan als pleitbezorger voor wederzijds respect tussen de meerderheidsbevolking en de minderheden in Turkije; Dink bracht in Turkije nadrukkelijk de Armeense genocide uit 1915 onder de publieke aandacht, hetgeen hem op vervolging kwam te staan. Tijdens zijn begrafenis in Istanboel kwamen tienduizenden uit allerlei bevolkingsgroepen solidair bijeen met borden “wij zijn allemaal Hrant Dink”, welke saamhorigheid hoop deed ontstaan voor eenheid in de toekomst; achteraf is deze hoop vergeefs geweest. 12 jaar na de moord is deze moordzaak nog steeds niet opgehelderd.

De sprekers Ugur Umit Ungor, Aris Nalci en Tayfun Balcik zullen onder leiding van Maral Jefroudi praten over de redenen waarom de moord op journalist Hrant Dink nooit volledig is opgehelderd, de vergelijking tussen Turkije van 1915 en 2018. Wat is er wel en niet veranderd in 103 jaar? Wat voor redenen zitten er achter de gewelddadige agressie en hedendaagse haat van de Turkse staat tegen Armeniërs, andere minderheden en andersdenkenden? Wat voor elementen zitten er achter de laatste arrestatiegolf, waarbij activisten en academici op basis van absurde beschuldigingen zijn opgepakt. Waarom is Turkije voor journalisten een gevangenis geworden? Heeft de persvrijheid nog toekomst in Turkije, waar de mensen de mond is gesnoerd?”

Eric Krebbers