18 juni, Enschede: actie tegen het extreem-rechtse Pegida

Stop Pegida.
Stop Pegida.

Op zondag 18 juni komt Pegida weer bijeen voor een moslimhaatdemonstratie, dit keer in Enschede. De oproep van de extreem-rechtse organisatie wordt ondersteund door de Duitse neo-nazi hooligans van Hooligans Gegen Salfismus (HoGeSa). De neo-nazi rockgroep Kategorie C zal bij de demonstratie optreden en er zullen sprekers zijn van het fascistische Britain First. De Anti-Fascistische Actie (AFA) roept dan ook op om de demonstratie van al deze malloten tegen te houden.

Tegendemonstratie
Zondag 18 juni
Vanaf 12:00 uur
Enschede
Locatie nog onbekend
(Wordt bekend gemaakt
op de AFA-website)
Facebook

Daarnaast is er een oproep vanuit Laat Ze Niet Lopen! om de demonstratie van Pegida te begeleiden met zelf in te vullen vormen van tegenprotest. Deze tegenactie begint om 13:30 uur. Actuele informatie verschijnt op de dag zelf via de website en het Twitter-account van Laat Ze Niet Lopen.

Uit de oproep van AFA: “In 2014 kwam HoGeSa met ruim vijfduizend neo-nazi hooligans samen in Keulen waar ze buurtbewoners, migranten en anti-fascisten aanvielen. Nu hebben Duitse nazi’s Enschede uitgekozen om hun geweld en gedachtegoed te verspreiden (…) Kategorie C speelde meerdere keren op concerten van het internationale terreurnetwerk Blood and Honour en is erg populair binnen de neo-nazi scene. De optredens van Kategorie C zijn in Duitsland al geruime tijd verboden en daarom zoeken ze vaak hun toevlucht naar landen als Nederland (…) Een herhaling wat er in Keulen gebeurd is in 2014 kunnen we niet laten gebeuren, anders kijken we straks terug op de grootste nazi-demonstratie in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog. Daarom moeten we alles in het werk stellen om dit te voorkomen. Samen kunnen we de nazi’s stoppen!”

Ilija Andrić