1 juli, Amsterdam: slavernijherdenking en Keti koti-festival

Bigi Spikri.
Bigi spikri-optocht.

In 2017 is het 154 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte en de ketenen van de tot slaaf gemaakten werden verbroken (“keti koti”). Daarbij wordt er zeker door veel witten aan voorbijgegaan dat de vrijverklaarden nog tien jaar, tot 1873, op de plantagewerkkampen dwangarbeid moesten blijven verrichten om de slavenhouders “schadeloos” te stellen voor het verlies van hun “eigendom”. Net als voorgaande jaren wordt de afschaffing op 1 juli herdacht bij het slavernijmonument in het Amsterdamse Oosterpark. Voorafgaand aan de herdenking vindt de bigi spikri-optocht plaats, en na afloop barst het Keti koti-festival los.

Bigi spikri-optocht
Woensdag 1 juli, vanaf 11:00 uur
Van Waterlooplein naar Oosterpark, Amsterdam

Nationale herdenking afschaffing slavernij
Woensdag 1 juli, vanaf 13:00 uur
Bij slavernijmonument in Oosterpark, Amsterdam

Keti koti-festival
Woensdag 1 juli, vanaf 15:00 uur
Oosterpark, Amsterdam

De Nederlandse slavernij is op 1 juli 1863 door de staat afgeschaft, maar niet uit anti-racistische motieven. Het is van groot belang om dat altijd in gedachten te blijven houden. In tegenstelling tot Groot-Brittannië kende Nederland geen abolitionistische beweging. De Engelsen moesten de Nederlanders met veel moeite overhalen om de slavernij af te schaffen, net als de Amerikanen de Nederlandse staat onder druk moesten zetten om eindelijk eens op te houden met de koloniale oorlog tegen Indonesië. De afschaffing van de slavernij kwam uiteindelijk vooral voort uit kille economische motieven. Eerder, in 1814, was de handel in tot slaaf gemaakten al afgeschaft, waardoor er daarna structureel te weinig dwangarbeiders waren om de plantagewerkkampen in Suriname draaiende te kunnen houden.

Tijdens het Keti koti-festival vindt vanaf 16:00 uur in de Boni Tula-tent op het festivalterrein een presentatie plaats van New Urban Collective (NUC) over The Black Archives. Dit archief in een Amsterdamse zolderkamer bevat de grootste verzameling boeken in Nederland over zwarte geschiedenis en zwarte strijd. Voorafgaand aan 1 juli trekt NUC met The Black Archives on Tour van 19 tot en met 25 juni het land in. Op 1 juli volgt in de Boni Tula-tent de aftrap van een crowdfundingscampagne voor The Black Archives, die is bedoeld om het archief te kunnen gaan digitaliseren. Het opbouwen van dit archief is bijzonder waardevol voor iedereen die betrokken is bij de strijd tegen racisme en kolonialisme. Wie wil meehelpen met de crowdfundingscampagne, kan contact opnemen met NUC.

Harry Westerink