18 mei, Leiden: dekoloniaal Afro-Caribisch Blacklight theaterfestival

Op 18 mei organiseert het Leidse theater De Generator in het kader van het herdenkingsjaar Slavernijverleden het Blacklight festival. De Generator is een “podium en productiehuis voor kwalitatief maatschappelijk geëngageerd theater, een podium voor theater van de noodzaak”. In de middag is er een woordkunst performance op verschillende plekken in de stad, gerelateerd aan de koloniale geschiedenis. In de avond zijn er voorstellingen van Afro-Caribische artiesten en performers.

Uit de aankondiging: “Het Afro-Caribische Blacklight Festival biedt meeslepend theater, woordkunst, performance, muziek, dans en actieve rituelen met als doel het dekoloniseren van de ruimtes van Leiden. Op deze avond komen we bij elkaar om te helen en om te delen. Iedereen is welkom, dit doen we samen. In theater bestaat blacklight om in het donker door middel van uv-straling witte stoffen te tonen. Zoals uv-straling wit in het donker toont, lichten we met het Blacklight festival de koloniale praktijken uit, die zich in het donker verstoppen.

Zaterdag 18 mei
Vanaf 14:00 uur
Diverse plekken in Leiden, beginnend bij de Lakenhal
Om 19:30 uur
Theater De Generator, Middelstegracht 36, Leiden

Middagprogramma: Say their names

In de middag komen we samen, buiten in de stad. Samen met jullie hebben we namen verzameld van mensen uit de Afrikaanse en Afro-Caribische diaspora die een moment in de schijnwerpers hebben verdiend. In de middag gebruiken we woordkunst en de Afro-Caribische keuken als vormen tot het zuiveren van verschillende plekken in Leiden gerelateerd aan onze koloniale geschiedenis. Elke naam wordt met trots, liefde en kracht opgelezen en krijgt een welverdiend applaus.

Avondprogramma: Helen doen we samen

Een avond van helen. Met voorstellingen uit de Afro-Caribische gemeenschap, schijnen we het licht op de schaduw. De avond wordt geopend door Joshua Snijders, die samen met Fayola Antonius programmeur is van het festival. Joshua is een Leidse talentvolle Nederlands-Caribische woordkunstenaar. Spoken word artiest Keanu Neral brengt met een stem vol kracht en authenticiteit hun ervaring als gekleurd persoon in een witte Nederlandse stad naar voren. Vervolgens Michael Wanga, een van Curaçao afkomstige dansperformer en muzikant. De avond vordert met een optredens van Cultuurprijs-winnaar Elten Kiene, een spoken word-artiest die ons leidt in de tocht naar heling brengt door middel van spoken word en een meditatie activiteit ‘Een zintuigelijke beleving’. Vervolgens gaan we verder naar een eindritueel geleid door Fayola Antonius. Tot slot gaan we over naar ‘Rum & Chill’ – een moment waar we samen onderling verbintenis zoeken en de avond afronden.”

Mariët van Bommel