18 mei, Nijmegen: Hannie Schaft Congres

“Oproep aan alle toegewijde anti-fascisten! Of je nu nieuw bent of een ervaren activist, de laatste jaren waren een uitdaging voor iedereen betrokken bij de strijd tegen autoritarisme in vele vormen. Rechts-extremisme wint terrein in Nederland, zoals we hebben kunnen zien bij de laatste verkiezingen. Het Hannie Schaft-congres is een mogelijkheid voor anti-fascisten om elkaar te ontmoeten, van elkaar te leren en tactieken en ervaringen te delen. We willen op het congres ook kritisch kijken naar onszelf en onze rollen in een beweging die werkt aan het uitbannen van racisme, seksisme, homofobie en transfobie. Aan het woord komen mensen betrokken bij de strijd, hetzij feministisch, anti-racistisch, dekoloniaal, queer en/of anti-autoritair. We willen van elkaar leren hoe we sterker kunnen worden in onze strijd tegen rechts op een krachtige manier waarbij we onszelf en elkaar niet uit het oog verliezen”, aldus de oproep van De Klinker op Facebook.

Op de website staat verder: “Gedurende de dag zijn er drie workshoprondes met in elke ronde enkele workshops waar je uit kan kiezen. Na deze drie workshoprondes sluiten we af met een gezamenlijke discussie waarin we de ideeën uit de workshops vertalen naar een antwoord op de vraag: hoe geven we ons verzet tegen hedendaags extreem-rechts vorm? Gedurende de komende weken zal er meer informatie over de workshops hier te vinden zijn. Ook een tijdschema zal in de week voor aanvang van de conferentie gepost worden.” Doorbraak zal twee sprekers leveren.

Zaterdag 18 mei
Van 10:30 tot 22:30 uur
De Klinker
Van Broeckhuysenstraat 46, Nijmegen
Facebook

Enkele van de workshops worden al genoemd: “Wat is fascisme?”, “Diyanet”, “Civitas Christiana”, “Zelfverdediging”, “Forum voor Democratie”, “Nieuwe strategieën tegen extreem-rechts in de mainstream”, “Decolonising anti-fascism” en “Homonationalisme”. “Een blokkenschema met de workshops zal een week voor aanvang van het congres op deze website gepubliceerd worden. Bij het congres zijn vertalingen naar het Duits, Engels en Nederlands mogelijk door middel van een oortje met simultane vertaling”, aldus de organisatie.

Eric Krebbers