18 november, Utrecht: protest “Iedereen op straat tegen trans haat”

Op zaterdag 18 november gaan de trans haters van Voorzij weer de straat op met hun extreem-rechtse bondgenoten. Vanuit het Platform Stop Racisme organiseren we een breed protest tegen trans haat”, aldus de oproep, die ook door Doorbraak ondertekend is. In september was er ook al een strijdbaar protest tegen een Voorzij-meeting in Utrecht.

“Op 18 november organiseert een bonte coalitie van trans haters en rechts-extremisten een protest onder de leus ‘let women speak’. Dit kunnen we niet zomaar voorbij laten gaan. Trans mensen worden door hen op grond van hun anders-zijn weggezet als minder, gestoord; net als homo’s en lesbiennes vroeger. Als we om zorg of bescherming vragen, ziet een luid deel van de politiek ons als lastig of niet relevant.

Zaterdag 18 november
Vanaf 12:30 uur
Jaarbeursplein
Utrecht

Deze ontwikkeling is onderdeel van een wereldwijde trend. Gesteund door ultraconservatieve miljardairs uit de VS is extreem-rechts bezig aan een opmars. Zij richten zich niet alleen tegen trans mensen, maar bijvoorbeeld ook tegen zwarte mensen en toegang tot abortus. De strijd voor seksuele bevrijding gaat hand in hand met de strijd tegen racisme.

Het geluid van deze trans haters wordt al veel te serieus genomen: door hun kabaal verklaarde de regering bijvoorbeeld een kleine maar belangrijke aanpassing van de transwet controversieel. Tellen trans rechten alleen als het goed gaat? Dat mogen we niet accepteren.

We moeten samen onze stem laten horen, ons laten zien tegen wie (onze) rechten wil afnemen, wie ons terug de kast in willen hebben, of achter het aanrecht, of terug naar waar we vandaan komen.

Lees, onderteken en verspreid de oproeptekst via deze link. Hulp in de organisatie de komende weken is ook erg welkom!

Eric Krebbers