29 oktober, Den Haag: demonstratie “Stop Nederlandse medeplichtigheid aan genocide”

De afgelopen weken zien we een escalatie van het Israëlische geweld tegen de Palestijnen. Gaza, de enclave die Israël al 16 jaar hermetisch afsluit en waar het al 16 jaar stelselmatig volstrekt onvoldoende water, voedsel, zorg en elektriciteit binnenlaat. Gaza wordt non-stop gebombardeerd door Israël. Ziekenhuizen, scholen, kerken en mediagebouwen: geen doelwit wordt gespaard. Dit zijn oorlogsmisdrijven. Door de grenzen nog strikter af te sluiten voor water, elektriciteit en voedsel probeert Israël de Palestijnen alle zuurstof te ontnemen. Tot nu toe zijn er al meer dan 4.000 Palestijnen omgekomen bij dit geweld, maar dit aantal loopt met de dag op”, aldus een oproep van een brede maatschappelijke coalitie tegen de Israëlische genocide op de Palestijnen.

“Deze keer vormen de burgerdoden die vielen bij de aanval van Hamas als aanleiding voor de regering van Israël om de Palestijnen nog verder te dehumaniseren – ‘menselijke dieren’ volgens minister van ‘Defensie’ Gallant, “er wonen geen onschuldige burgers in Gaza”, volgens president Herzog. En om de etnische zuivering van de Palestijnen, een voortdurend proces sinds 1948, nog verder aan te jagen. Minister van Financiën Smotrich stelde eerder dat Palestijnen drie opties hebben: zich te onderwerpen aan Israël, te vertrekken of zich te verzetten met de dood als mogelijk gevolg.

Zondag 29 oktober
Vanaf 14:00 uur
Malieveld
Den Haag

De westerse reactie op deze ontwikkelingen is er een van hypocrisie. Terwijl Oekraïne wordt bewapend om zich te kunnen verzetten tegen Russische bezetting, steunt het westen in het geval van Palestina de bezetter. Al decennia wordt de staat, die door mensenrechtenorganisaties als Amnesty wordt omschreven als een apartheidsstaat, gesteund door middel van bijvoorbeeld wapenhandel, militaire samenwerking en vrije toegang tot Europese aanbestedingen en onvoorwaardelijke steun binnen internationale instituties zoals de Verenigde Naties.

De reactie vanuit de Nederlandse politiek en media de afgelopen weken ligt hiermee in lijn. Premier Rutte liet weten achter Israël te staan en benadrukte dat Israël het recht zou hebben om zichzelf te verdedigen. Ook is er veel terechte aandacht voor de Israëlische slachtoffers van de aanval van Hamas, maar zoals dichter Ramsey Nasr ook stelde, hebben de talloze dode Palestijnen geen gezicht. Ook het feit dat de mensenrechten van Palestijnen al 75 jaar worden ontkend, blijft buiten beeld.

De afgelopen dagen zien we dat door de aanhoudende wereldwijde protesten in solidariteit met de Palestijnen dit beeld aan het verschuiven is. Met ons protest op zondag 29 oktober roepen we op tot onmiddellijk staakt het vuren en humanitaire hulp voor Gaza, maar dit alleen is geen basis voor een duurzame vrede.

We moeten internationaal de druk op Israël opvoeren, zoals we dat eerder met Zuid-Afrika hebben gedaan. Hiervoor hebben we een brede maatschappelijke beweging nodig. Een beweging die zich hard maakt voor een breuk van alle Nederlandse banden met Israël, om te beginnen de militaire samenwerking en de wapenhandel met Israël. En ook een breuk met alle Israëlische culturele, sport- en academische instellingen. Hierom organiseren verschillende groepen op zondag 29 oktober in Den Haag een demonstratie, beginnend op het Malieveld.”

Tot zover de oproep. Ter aanvulling: Doorbraak neemt expliciet en nadrukkelijk ook afstand van de extreem-rechtse organisatie Hamas.

Eric Krebbers