19 maart, Amsterdam: demonstratie tegen racisme

In het kader van de jaarlijkse internationale dag tegen racisme organiseert het Comité 21 maart een demonstratie op 19 maart in Amsterdam. De tocht voert van de Dam naar de Dokwerker. De internationale dag tegen racisme is in het leven geroepen naar aanleiding van het bloedbad op 21 maart 1960 onder zwarte demonstranten in Sharpeville, Zuid-Afrika, die protesteerden tegen de racistische “pasjeswet” door het apartheidsregime.

Uit de oproeptekst: “De afgelopen twee jaar is de wereld hard geraakt door de coronapandemie. Dit heeft voor ontwrichting van de samenleving gezorgd. Daarnaast zien we een toename van flexibilisering van de arbeidsmarkt en een groot tekort aan betaalbare woningen. De bestaanszekerheid van grote groepen mensen is daardoor in de knel gekomen. Op het bestuurlijke niveau is er sprake van institutionele discriminatie/racisme en structurele uitsluiting op basis van etniciteit en nationaliteit. Dat zien we terug in het kinderopvangtoeslagenschandaal, maar ook in etnisch profileren door de politie. Daarbij valt de afgelopen jaren een verontrustende toename van haat en geweld te zien op basis van etniciteit en identiteit. Dat is vooral het gevolg van de groei van extreem-rechtse groeperingen in Nederland (en wereldwijd). De weerslag daarvan zien we terug in berichtgeving in de media.”

Zaterdag 19 maart
Vanaf 14:00 uur
Dam, Amsterdam
Facebook

Doorbraak heeft de oproep ondertekend, maar plaatste er wel een paar kanttekeningen bij.

De oproep gaat verder: “Het gevolg is dat anti-Zwarte Piet-activisten, moslims/moslimvrouwen, joden, LHBTQI+ers en vluchtelingen, maar ook moskeeën en azc’s de afgelopen jaren doelwit zijn geweest van verbaal dan wel fysiek geweld van de kant van extreem-rechtse groeperingen. Onder invloed van de coronapandemie is daar versterkt racisme tegen Oost-Aziaten bijgekomen.

In maart 2021 hebben rechtse en extreem-rechtse partijen bij de landelijke verkiezingen hun positie verder weten te versterken. In maart 2022 zullen er opnieuw verkiezingen worden gehouden – nu voor de samenstelling van de gemeenteraden. Er moet alles aan gedaan worden om ervoor te zorgen dat extreem-rechtse partijen en racisten uit de gemeenteraden geweerd worden. Daaraan kunnen wij bijdragen door samen een vuist tegen deze krachten te maken.

Op zaterdag 19 maart gaan we – in het kader van een wereldwijde protestdag – in Amsterdam de straat op om te strijden voor joú – wie je ook bent. Wij zijn daar voor álle kleuren, alle etniciteiten en alle achtergronden, gevlucht of op een andere manier ontheemd geraakt, alle religieuze groepen, alle genderidentiteiten, elke geaardheid, abled or not, economisch sterk of niet. Jij wordt hier gezien, gehoord en mag hier je plek opeisen – in jouw belang en in dat van vele anderen.

Het is van wezenlijk belang om samen de strijd aan te gaan, elkaar te blijven vinden en ons te verbinden. Laten wij samengaan voor het opbouwen van een nog breder front tegen racisme en discriminatie binnen onze samenleving.”

Harry Westerink