19 maart: kom ook naar de Dag van de Schoonmakers!

Strijdbare actievlag van de schoonmakers

“Binnenkort is het zover. De eerste verjaardag van de schoonmakersstaking! Het is exact 1 jaar geleden dat een grote groep schoonmakers voor het eerst in opstand kwam. Na 9 weken staking (de langste staking in Nederland sinds 1933) kwam de beloning. Het succes was prachtig, maar tegelijkertijd niets meer of minder dan het allereerste begin.” Zo begint de oproep van de schoonmakers voor de nationale Dag van de schoonmakers.

Dag van de Schoonmakers
Op zaterdag 19 maart, vanaf 12:30 uur
Op Utrecht CS en het Jaarbeursplein

Doorbraak heeft de schoonmakers en de organizers vanaf het begin gesteund, en roept iedereen op om ook te komen en solidariteit te tonen met de schoonmakers.

Zo gaat de oproep verder: “Wij, de schoonmakers van Nederland, gaan door. We zijn trots. We zijn vastberaden. We zijn sterk. Als je het respect niet krijgt, dan ga je het halen! 19 maart 2011 is door de Vakbond van Schoonmakers uitgeroepen tot nationale Dag van de Schoonmakers. 19 maart is exact 1 jaar na de legendarische sit in-actie op Utrecht Centraal Station midden in de 9 weken durende staking in 2010. 5 dagen en 5 nachten hielden honderden schoonmakers de stationshal bezet. Voor het eerst na de staking stappen honderden schoonmakers opnieuw uit de onzichtbaarheid. Op exact diezelfde plek! 19 maart wordt een dag van kracht, energie en… zichtbaarheid! Met: het Afvalmuseum, een tentoonstelling over respect en waardering voor het vak. Met: de publicatie van “Tegenmacht – het boek”. En met actie en energie!”

In het interview “De staking zou twee dagen duren” kun je lezen hoe het voor een schoonmaker was om te staken.

Eric Krebbers