2 april, Amsterdam: publieksopening van Black Archives-expositie “Zwartheid onder ogen komen”

Op 2 april vindt de publieksopening plaats van de expositie “Zwartheid onder ogen komen” (“Facing blackness”). Die tentoonstelling is opgezet door The Black Archives en gaat over de Nederlandse beeldvorming van zwarte mensen vanaf de koloniale periode tot aan de hedendaagse samenleving. Bezoek ook deze expositie, die tot en met 23 december 2022 is te zien bij The Black Archives, in het gebouw van Vereniging Ons Suriname, Zeeburgerdijk 19-21, Amsterdam. Openingstijden: donderdag, vrijdag en zaterdag van 11:00 tot 17:00 uur.

Uit de oproeptekst voor de expositie en voor de publieksopening ervan: “In 2021 was het tien jaar geleden dat de ‘Zwarte Piet Is Racisme’-campagne een brede sociale beweging op gang bracht en daarmee de strijd tegen institutioneel en anti-zwart racisme op de maatschappelijke en politieke agenda zette. Er is echter een lange verzwegen geschiedenis van koloniale beeldvorming over zwarte mensen én het verzet daartegen in Nederland.

Zaterdag 2 april
Van 12:30 tot 14:30 uur
The Black Archives
Zeeburgerdijk 19-21, Amsterdam

Zwartheid onder ogen komen’ (‘Facing blackness’)

‘Zwartheid onder ogen komen’ (‘Facing blackness’) is een multimediale tentoonstelling waarin het publiek wordt meegenomen in de onderbelichte geschiedenis van de Nederlandse beeldvorming over zwarte mensen vanaf de koloniale periode tot aan de hedendaagse samenleving. Aan de hand van uniek archiefmateriaal uit de erfgoedcollectie van The Black Archives (TBA), andere instellingen, privécollecties en beeldende kunst wordt getoond hoe koloniale beeldvorming over zwarte mensen onderdeel werd van het Nederlandse ‘culturele archief’ en onze alledaagse denkbeelden en tradities. Aan de andere kant toont de tentoonstelling hoe er altijd sprake is geweest van verzet tegen verschillende vormen van racisme en hoe zwarte mensen zelf betekenis hebben gegeven en blijven geven aan hun cultuur en identiteit.

De kunstenaars Gloria Holwerda, Jaasir Linger, Lydienne Albertoe en Sherida Kuffour hebben enkele maanden onderzoek gedaan en op een creatieve gereflecteerd op de thematiek van de expositie. Albertoe heeft bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de visuele representatie van zwarte mensen in stripboeken en dit vertaald naar een installatie. Haar onderzoek werd ondersteund door Het Zuidelijk Toneel (HZT), dat dit jaar meerdere projecten heeft die de Afrikaanse diaspora en aanverwante thema’s belichten.

Van 2 april tot en met 23 december 2022 is de expositie ‘Zwartheid onder ogen komen: beeldvorming over zwarte mensen en de strijd daartegen’ te zien bij The Black Archives op donderdagen, vrijdagen en zaterdagen tussen 11:00 en 17:00 uur. Op verzoek kunnen er groepsrondleidingen worden georganiseerd voor scholen, organisaties en groepen bezoekers.

Van één expositie naar twee

De expositie vindt plaats op de begane grond van het Hugo Olijfveldhuis, het pand van Vereniging Ons Suriname (VOS). De ingang van de nieuwe ruimte is op de Zeeburgerdijk 21. Hiermee breidt The Black Archives uit van één naar twee lopende exposities en neemt zij een volgende stap naar een gevestigd cultureel en kennisinstituut in Nederland. In 2023 beoogt VOS het Suriname Museum te openen. De expositie ‘Surinamers in Nederland: 100 jaar emancipatie en strijd’ is op de eerste verdieping van het pand te bezoeken.

Op zaterdag 2 april 2022 organiseren we een publieksopening met speciale sprekers en gasten. We gaan in gesprek met Rahina Hassankhan, schrijver van het boek ‘Al is hij zo zwart als roet’ (1988), Akwasi (mede-oprichter Omroep Zwart) en Raul Balai (tentoonstellingsontwerper ‘Facing blackness’). Zij hebben alle drie op hun eigen manier verzet geboden tegen negatieve beeldvorming over zwarte mensen en mensen van kleur en creëren alternatieve beelden en narratieven. Hoe hebben zij dit verzet ervaren en hoe gebruiken ze hun creativiteit om nieuwe beelden te maken?”

Harry Westerink