2 juni, Amsterdam: rechtszaak tegen Jerry Afriyie uitgesteld, in plaats daarvan een bijeenkomst over de strijd tegen Zwarte Piet

Kno'Ledge Cesare werd in Gouda keihard aangepakt door de politie.
Kno’Ledge Cesare werd in Gouda keihard aangepakt door de politie.

De rechtbank heeft aan de advocaat van Jerry Afriyie laten weten dat de inhoudelijke behandeling van de zaak die voor morgen, 2 juni, stond gepland, opnieuw wordt uitgesteld. De rechter heeft daartoe besloten. De reden voor het uitstel is dat de zaak ingewikkelder is dan men dacht. Vooral is belangrijk dat de zitting veel langer gaat duren dan de slechts 45 minuten die ervoor waren uitgetrokken.

De advocaat van Jerry zal op 2 juni de rechtbank zijn ongenoegen laten blijken. Jerry is “kapot van het besluit” en heeft geen woorden voor de ontwikkelingen rond zijn zaak. Het nieuwe uitstel betekent dat hij nog langer zijn werk niet kan doen en nog langer zijn normale leven niet kan oppakken. Het is nog niet bekend wanneer de zitting nu plaats zal vinden, of zelfs maar wanneer de nieuwe datum bekend wordt. “In afwachting van een nieuwe datum willen wij alle mensen bedanken die met Jerry meeleven en zich niet laten ontmoedigen door de manier waarop de autoriteiten met de zaak omgaan”, aldus stichting Nederland Wordt Beter, die laat weten de strijd voor een racismevrij Sinterklaasfeest in heel Nederland onverminderd voort te zetten.

Het uitstel van de rechtszitting heeft Nederland Wordt Beter aangegrepen om op 2 juni een bijeenkomst te organiseren in Amsterdam. Alle mensen die van plan waren om naar de rechtszaak in Den Haag te gaan, worden nu uitgenodigd om naar die bijeenkomst te komen. Die is bedoeld om terug te blikken op 5 jaar strijd tegen de racistische Zwarte Piet-figuur.

Bijeenkomst
Donderdag 2 juni
Vanaf 12:00 uur
Vereniging Ons Suriname
Zeeburgerdijk 19-a
Amsterdam

Uit de oproeptekst: “Op 1 juli 2011 zijn wij begonnen met de campagne Zwarte Piet is Racisme. Vijf jaar later is de strijd voor de verandering van Zwarte Piet gegroeid tot een ware beweging voor verandering. Wij willen met u in gesprek gaan over de successen en de verbeterpunten. Tijdens de bijeenkomst zal er ook gelegenheid zijn om dieper in te gaan op de zaak van Jerry Afriyie en de rol die de autoriteiten spelen in het handhaven van Zwarte Piet. Wees zeer welkom!”

Harry Westerink