Zondag marcheerden Turkse fascisten door de straten van Arnhem

Veel Grijze Wolven-gebaren tijdens de optocht.
Veel Grijze Wolven-gebaren tijdens de optocht.

Afgelopen weekeinde hielden de Grijze Wolven in Arnhem een driedaags festival waarbij op de laatste dag enkele honderden fascisten door de straten van de stad marcheerden. Zoals wel vaker maakte men ook nu weer onder de dekmantel van een “multiculturele activiteit” extreem-rechtse propaganda. De regionale krant De Gelderlander berichtte over het festival zonder melding te maken van het fascistiche karakter ervan.

“Vijfhonderd Turken marcheerden zondagmiddag door de binnenstad van Arnhem. Gekleed in kleurrijke, traditionele kledij en onder begeleiding van Ottomaanse muziek, liepen ze van stadstheater Musis naar de Turkse moskee aan de Maaslaan in Presikhaaf”, zo laat de krant nogal opgetogen weten, zonder te benoemen dat het bij deze moskee gaat om de Hoca Ahmet Yesevi-moskee die is gelieerd aan de Grijze Wolven. “Daar vond voor de derde dag op rij het Türk Festivali plaats, een Turks festival waarbij de geschiedenis van Turkije centraal staat.”

Aankondiging van het festival.
Aankondiging van het festival.

Hapjes

De begeleidende muziek kwam van een Mehter Takimi-orkest in tradionele kleding. Zulke optredens vormen een vast onderdeel van de nationalistisch-fascistische evenementen van de Grijze Wolven. De Turkse geschiedenis waar De Gelderlander het over heeft, betreft het Ottomaanse rijk, de voorloper van het huidige Turkije. Indertijd spoorden de Mehter Takimi-orkesten de soldaten aan om te strijden voor uitbreiding van het grondgebied van het rijk. Daarbij werden etnische en religieuze minderheden op grote schaal vervolgd en onderworpen aan assimilatie.

Grijze Wolven-gebaren bij de kopgroep van de demonstratie.
Grijze Wolven-gebaren bij de kopgroep van de demonstratie.

“Op het drukbezochte terrein werden Turkse lekkernijen gegeten en klonk de muziek tot in de avond door. Het is de vijfde editie van het Turk Festivali”, aldus De Gelderlander, die vooral lijkt te willen benadrukken hoe gezellig het was. Tot laat in de avond viel het Grijze Wolven-gehuil te horen, zoals dat werd vertolkt door musici als Ismet Oztunc. Oztunc treedt ook op bij partijbijeenkomsten van de Grijze Wolven-partij MHP. Het is duidelijk waar het geld heen gaat dat tijdens het festival werd verdiend met de verkoop van Turkse hapjes: dat wordt besteed aan nog meer extreem-rechtse propaganda. De Gelderlander zou zijn huiswerk moeten overdoen en de Arnhemse burgemeester eens goed aan de tand moeten voelen. Want waarom geeft de gemeente toestemming voor een racistisch feest? Waarom geeft de gemeente ruimte aan extreem-rechtse propaganda? Heeft de burgemeester ook rekening gehouden met het gevaar dat anderen lopen door de aanwezigheid van honderden Turkse fascisten, bijvoorbeeld Koerden en alevieten die in Arnhem wonen?

Fasco-selfie.
Fascisten-selfie.

Kopstukken

Naar alle waarschijnlijkheid hebben ook veel “autochtonen” nietsvermoedend genoten van de Grijze Wolven-hapjes, zonder op de hoogte te zijn van de giftige racistische ingrediënten ervan. Het festival werd georganiseerd door HAYKEM, zo valt te lezen op de Turks-Nederlandse website Haber Arnhem. Vol trots kopt Haber Arnhem dat het gaat om “het grootste Turkse festival in Nederland”. HAYKEM is de afkorting van Hoca Ahmed Yesevi Türk Kültür Eğitim Merkezi, een Grijze Wolven-organisatie die is gelieerd aan de Hoca Ahmet Yesevi-moskee. Overenthousiast vermeldt de organisatie dat er duizenden mensen zijn gekomen naar de optocht tijdens de laatste dag van het festival, en dat door de drukte velen geen parkeerplek konden vinden. Op de foto’s is echter te zien dat er maar een paar honderd mensen meelopen (Arnhem Nieuws schat vierhonderd) met vooraan het orkest en daarachter de kopstukken van HAYKEM en de Turkse Federatie Nederland. Op een van de foto’s die Haber Arnhem heeft geplaatst, is een grote vlag te zien met drie halve manen, het symbool van de Grijze Wolven.

Geen duizenden deelnemers.
Geen duizenden deelnemers.

Ook werd op de site nog gemeld dat het alweer de vijfde keer was dat de Grijze Wolven dit “multiculturele” festival in Arnhem hebben georganiseerd. De Grijze Wolven kiezen Arnhem inderdaad wel vaker uit als plek om hun racistische propaganda te verspreiden. Elke vorm van racisme en fascisme dient bestreden te worden. Fascisten horen in onze straten uitgejouwd te worden, en niet toegejuicht. Laten we alert blijven op alle extreem-rechtse activiteiten, ook als die aan de mens worden gebracht onder een “culturele” dekmantel.

Bülent Yilmaz

Grijze Wolven-vlag.
Grijze Wolven-vlag.